Muniție din Al Doilea Război Mondial neexplodată, descoperită în curtea Primăriei din Duda-Epureni

Două elemente de muniție, o bombă pentru aruncător și un proiectil perforant trasor, rămase neexplodate din timpul ultimei conflagrații mondiale au fost descoperite în curtea Primăriei comunei Duda-Epureni, primul de muncitorii care săpau cu un buldoexcavator, iar al doilea de pirotehniștii chemați la fața locului.

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al judeţului Vaslui a intervenit, ieri, pentru asanarea terenului de muniția rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, în localitatea Epureni, comuna Duda-Epureni.

Primul element de muniţie a fost găsit de muncitorii care efectuau lucrări/săpături cu un buldoexcavator în curtea Primăriei comunei Duda-Epureni.

Ajunsă la fața locului, echipa de intervenție a izolat zona și a început cercetările pentru a vedea dacă mai sunt îngropate și alte elemente de muniție. După aproximativ o oră și jumătate pirotehniștii vasluieni au mai găsit încă un proiectil.

Pirotehniștii au transportat la depozitul special construit, o (1) bombă pentru aruncător (calibrul 82 milimetri) și un proiectil perforant trasor (calibrul 32 milimetri).

Proiectilele găsite vor fi distruse la o dată ulterioară într-un poligon special amenajat.

Recomandări

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Podul Înalt” al județului Vaslui recomandă cetățenilor ca în cazul în care descoperă elemente de muniţie rămasă neexplodată, să respecte următoarele măsuri: să nu miște de pe locurile în care se află, elementele de muniție descoperite; să nu încerce să dezmembreze/demonteze și să nu predea la operatorii economici (societățile comerciale care au ca obiect de activitate colectarea materialelor feroase), elementele de muniție descoperite; să nu folosească elementele de muniție descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să nu taie și să nu demonteze elementele de muniție descoperite; să nu folosească focul deschis în apropierea elementelor de muniție descoperite”, transmite ISU Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.