Agenția pentru Protecția Mediului celebrează Ziua Mondială a Mediului

„Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui celebrează în fiecare an, la data de 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului – prin activităţi de conștientizare în cadrul unităților de învățământ partenere, desfășurate în perioada 06-15 iunie 2023”, se arată într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui reamintește că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la celebrarea Zilei Mondiale a Mediului, când la Stockholm, în capitala Suediei, a avut loc prima conferinţă a Organizației Națiunilor Unite privind mediul, iar problema ecologică a devenit universală.

„Condusă de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și desfășurată anual din 1973, aceasta a devenit cea mai mare platformă globală pentru promovarea mediului și are un un rol important în informarea publică şi în dezvoltarea de acţiuni pentru mediu, în vederea încurajării şi conştientizării populaţiei privind necesitatea protejării mediului pentru generațiile viitoare și gestionării responsabile a resurselor naturale ale planetei”, se arată într-un comunicat al APM Vaslui.

Tema Zilei Mondiale a Mediului de anul acesta se va concentra pe soluții pentru poluarea cu plastic în cadrul campaniei „Combate poluarea cu plastic!” (Beat Plastic Pollution!). „Scopul evenimentului este de a îndemna guvernele, industria, comunitățile să se unească și să adopte alternative durabile ale plasticului, să reducă producția și utilizarea excesivă a plasticului de unică folosință care poluează mediul înconjurător și afectează sănătatea oamenilor”, arată APM Vaslui.

„Lumea este inundată cu plastic. Astăzi, plasticul ne umple depozitele de deșeuri, se scurge în oceane și este ars în fum toxic, ceea ce îl face una dintre cele mai grave amenințări la adresa Planetei. Mai mult, ceea ce este mai puțin cunoscut este că microplasticul este prezent în alimentele pe care le consumăm, apa pe care o bem și chiar aerul ce îl respirăm. Multe produse din plastic conțin aditivi periculoși, ce pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea noastră”, se mai spune în comunicatul APM Vaslui.

Agenția reliefează câteva lucruri despre plastic pe care ar trebui să le cunoaștem:

– începând cu anii 1950, în lume au fost produse aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic;

– plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine și animale în fiecare an;

– 17 milioane de barili de petrol sunt folosiți pentru producția de plastic într-un an;

– în fiecare an se produc peste 400 milioane de tone de plastic, dintre care jumătate sunt articole de unică folosință;

– 1 milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut.

– în fiecare an se folosesc 500 de miliarde de pungi de plastic;

– durata medie în care o pungă de plastic este utilizată este de 12 minute. După ce este folosită 12 minute, durează apoi până la o mie de ani pentru a se descompune.

– în ultimii 50 de ani, producția mondială de plastic s-a dublat. În 1974, consumul global de plastic anual era de 2 kilograme pe cap de locuitor. Astăzi, această cantitate a crescut la 43 de kilograme, și acest număr este încă în creștere.

„Vestea bună este că avem cunoștințe și soluții pentru această problemă și deja s-au înregistrat multe realizări. Ceea ce avem nevoie cel mai mult acum este creșterea presiunii publice și politice pentru a extinde și accelera acțiunile guvernelor, companiilor și altor părți interesate pentru a rezolva această criză. Astfel, reiese importanța acestei Zile Mondiale a Mediului care mobilizează la acțiuni în fiecare colț al lumii”, arată APM Vaslui. Lumea poate să pună capăt poluării cu plastic și să creeze o economie circulară prin schimbarea sistemelor pentru a aborda cauza poluării cu plastic. Aceasta combină reducerea celor mai problematice și inutile utilizări ale plasticului cu trei schimbări de piață – Reutilizare, Reciclare și Reorientare și Diversificare – și acțiuni pentru a face față moștenirii poluării cu plastic. Împreună putem să combatem poluarea cu plastic, dar ca să reușim avem nevoie de ajutorul fiecăruia, prin implicare directă și responsabilă pentru a dezvolta un consum sustenabil”, spune cei de la APM Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.