Taxa de salubrizare va fi mai mare, dar pentru utilizatorii non-casnici

Dacă inițial, la începutul anului, municipalitatea a propus ca taxa de salubrizare plătită de utilizatorii casnici să fie de 12 lei de persoană pe lună, înmulţit cu numărul de persoane care domiciliază sau folosesc imobilul, acum Consiliul Local va lua în discuție, în ședința de azi, majorarea acesteia pentru utilizatorii non-casnici, fără contract de salubrizare, care vor plăti 560 lei/tonă. 

La începutul anului, municipalitatea vasluiană a propus noi prețuri pentru salubrizare într-un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică. În luna martie, pe site-ul Primăriei Municipiului Vaslui, primariavaslui.ro, au fost publicate Proiectul de hotărâre privind stabilirea taxei speciale de salubrizare şi Regulamentului de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare SMIDS pentru utilizatorii casnici şi non-casnici – fără contract de salubrizare, în municipiul Vaslui.

Potrivit proiectului de hotărâre, începând cu 1 mai 2023, se stabilea taxa specială de salubrizare datorată de utilizatorii casnici, la 12 lei/persoană/lună, înmulţit cu numărul de persoane care domiciliază/ folosesc imobilul, conform datelor preluate de la fostul operator de serviciu public de salubrizare, respectiv conform declaraţiilor de impunere depuse; 12 lei/persoană/lună, înmulţit cu un număr de 3 persoane (din oficiu), pentru utilizatorii casnici care nu au avut încheiate contracte de prestări servicii cu fostul operator şi nu au depus declaraţiile de impunere.

Scumpirea, pe care operatorii de salubritate au justificat-o prin inflația crescută şi majorările salariale de la începutul anului, nu a fost însă aprobată de consilierii locali. Pentru ședința de astăzi, Primăria repune în discuție taxa de salubritate, dar doar pe cea specială de salubrizare datorată de utilizatorii non-casnici, fără contract de salubrizare, care este stabilită la un cuantum de 560 lei/tonă, printr-un proiect de hotărâre „privind stabilirea taxei speciale de salubritate şi aprobarea Regulamentului de instituire a taxei speciale de salubritate pentru utilizatorii casnici şi noncasnici, fără contract de salubritate, în municipiul Vaslui”.

Astfel, utilizatorii casnici nu vor avea de suportat nicio majorare, taxa de salubritate rămânând aceeaşi, 11 lei/lună/persoană, stabilită în decembrie 2018. În schimb, utilizatorii noncasnici, respectiv persoanele juridice, cu excepția asociațiilor de proprietari sau de locatari, vor avea de achitat, începând cu 1 iunie 2023, o taxă de salubritate de 560 lei/tonă, față de 517 lei, cât este în prezent.

Noua taxă este valabilă doar în cazul utlizatorilor non-casnici cu mai puțin de 9 angajați, restul persoanelor juridice urmând a achita această taxă în funcție de numărul de angajați, în cazul persoanelor juridice care desfăşoară activități administrative (birouri), în funcție de numărul de angajați şi de cel al elevilor sau copiilor, în cazul unităților de învățământ şi a creşelor, în funcție de numărul de paturi, în cazul unităților spitaliceşti, în funcție de suprafața utilă, în cazul magazinelor sau depozitelor sau în funcție de numărul de scaune la mese şi suprafața utilă, în cazul restaurantelor, barurilor şi a altor unități de alimentație publică. Indicatorii de generare a deşeurilor în funcție de care se va calcula taxa de salubritate pentru fiecare tip de utilizator non-casnic în parte, urmează să fie aprobate prin aceeaşi Hotărâre a Consiliului Local de joi, 25 mai 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.