Protestul dascălilor continuă: cei din Bârlad și Huși merg la București

Protestele cadrelor didactice vor continua și astăzi, în Piața Civică a municipiului Vaslui, în fața Instituției Prefectului, urmând a fi prezenți, între orele 10-12, profesorii și cadrele auxiliare din zona municipiului Vaslui, în timp ce două delegații ale protestatarilor, din Huși și Bârlad, vor fi prezente la marele miting anunțat la București.

Ultimele negocieri dintre Guvern și reprezentanții celor trei mari federații sindicale din învățământ, care au avut loc duminică, 28 mai 2023, nu au adus decât promisiunea de acordarea de prime în sumă de 2.500 de lei, personalului didactic, și de 1.000 lei, personalului nedidactic și auxiliar.

„Chiar și așa, este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei cu resurse europene, 410 milioane de lei bani europeni din Programul Educație și ocupare perioada 2021 – 2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național. Acești bani se vor adăuga la cei 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, lucru care s-a întâmplat deja. Împreună sunt peste un miliard de lei pe care guvernul îi alocă pentru majorarea veniturilor celor peste 200.000 de bugetari, personalul din sistemul educațional. Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic în contextul discuțiilor pe care reprezentanții Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din Educație, și sperăm că este un pas bun în soluționarea acestei crize”, au declarat reprezentanții Guvernului.  

Sindicaliștii nu au fost deloc de acord cu aceste „concesii”, drept dovadă anunțând continuarea grevei și a tuturor celorlalte acțiuni de protest. Astfel, și la Vaslui, între orele 10-12, în Centrul Civic al municipiului, a avut loc, pentru a treia zi lucrătoare la rând, un miting de protest la care au participat circa 500 de sindicaliști din educație, unii veniți din zona Hușilor, Bârladului sau Negreștiului, o importantă delegație de protestatari fiind de la cel mai mare liceu din județ, „Ștefan Procopiu”. „Nu trebuie să cedăm, sunt drepturile pe care, datorită muncii și implicării, considerăm că le merităm. Nu mai vrem să fim bătaia de joc a guvernanților, părinților ori elevilor pe care noi i-am format sau îi formăm pentru viață și care, datorită și nouă, au ajuns acolo unde sunt. Trebuie să ni se acorde respectul pe care îl merităm, trebuie ca Educația să fie prioritară pentru guvernanți, dacă aceștia doresc cu adevărat o „Românie Educată” și dacă se dorește dezvoltarea societății și a economiei românești. Trebuie să fim solidari, pentru a ni se recunoaște respectul pe care îl merităm, inclusiv în ceea ce privește lefurile din educație”, au declarat, ieri, reprezentanții sindicaliștlor din învățământ, în aplauzele celor prezenți la mitingul din Centrul Civic al municipiului Vaslui.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.