Două eleve din Bârlad, printre cele mai bune din țară la Neogreacă

Rezultate extraordinare obținute de delegația județului Vaslui la faza națională a Olimpiadei de Neogreacă (greaca modernă)! Două din cele patru eleve din Bârlad ce s-au calificat la etapa națională de la Constanța au revenit acasă cu premii. Acestea sunt: Maria-Alexia Râpă (clasa a X-a, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad), care a obținut mențiune, și Alexia-Maria Coatu (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad), care a obținut premiu special. Elevele studiază Limba Neogreacă opțional, în cadrul Comunității Elene din Bârlad, unde sunt îndumate de profesoara Afrodita Siriopol. La Constanța, elevele care au reprezentat județul au fost însoțite de Mihaela Ghețău, profesoară de Limba și literatura română la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad.

„În anul școlar 2022-2023, etapa națională a Olimpiadei de Limba Neogreacă (maternă și modernă) – gimnaziu și liceu s-a desfășurat la Constanța, beneficiind de o organizare impecabilă. Începând cu anul 2002, această competiție națională este inițiată și organizată de Uniunea Elenă din România și se încadrează, din anul școlar 2009-2010, în seria olimpiadelor și a concursurilor naționale școlare cuprinse în calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale finanțate de Ministerul Educației. Scopul general al acestei competiții este identificarea și valorizarea elevilor cu un înalt nivel de competență în domeniul limbii, culturii și civilizației neoelene, precum și promovarea excelenței în acest domeniu, în vederea susținerii identității lingvistice și culturale a grecilor de pretutindeni. În acest sens, rezultatele obținute sunt lăudabile, mai ales că cei mai mulți dintre participanții la olimpiadă sunt vorbitori nativi de neogreacă sau studiază intensiv această limbă”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Celelalte două eleve din Bârlad care au participat la etapa națională sunt: Elena Gabriela Goraș (clasa a IX-a, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”) și Daria-Ioana Smîntînă (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Iorgu Radu”). Evident, și acestea sunt îndrumate de aceeași profesoară Afrodita Siriopol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.