Bârlădenii își vor putea casa mașinile uzate prin „Rabla local”

Cel mult 500 de bârlădeni care îndeplinesc criteriile cerute își vor putea casa mașinile mai vechi de 15 ani și vor primi stimulente în valoare de 3.000 de lei pentru a-și achiziționa altele noi prin Programul „Rabla local”. În primă fază, municipalitatea va susține de la bugetul local contribuția pentru 100 de autovehicule uzate, urmând să se aplice principiul „primul venit, primul servit”.

Ieri, 19 aprilie, într-o ședință extraordinară neanunțată public, consilierii bârlădeni au avizat favorabil un proiect de hotărâre ce viza „aprobarea instituirii Programului multianual de interes public «Rabla local»”. Este vorba despre un program finanțat în proporție de 80% de Ministerul Mediului, apelor și pădurilor prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) și de 20% de autoritățile locale. În cazul de față, de municipalitatea bârlădeană. Prin acest program, se dorește scoaterea de pe șosele a mașinilor vechi și poluante și înlocuirea lor cu altele mai noi. Cum mulți dintre posesorii de autoturisme nu își permit să își cumpere mașini noi din propriul buzunar, statul îi ajută oferindu-le câte un voucher în valoare de 3.000 de lei pentru a-și casa mașinile uzate și a-și putea lua unele noi.

„Prin Ordinul 864/30.03.2023 pentru modificarea anexei Ordinului Ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.261/2022, a fost aprobată modificarea Ghidului de finanțare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, care prevede următoarele: • modificarea procentului de finanțare acordat în cadrul programului, 80% – AFM și 20% – UAT, transpus în lei fiind 2.400 lei – AFM și 600 lei – UAT; • introducerea noțiunii de contribuție proprie, pentru a fi evidențiată suma acordată persoanelor fizice de către UAT; • dezvoltarea etapelor programului, astfel încât acestea să fie mai clare pentru persoanele fizice; • modificarea pragurilor de finanțare, în funcție de populația UAT; • angajamentul persoanei fizice conform căreia nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare; • decontarea cererilor de plată în termen de 30 de zile; • posibilitatea depunerii lunar a unei cereri de plată; • introducerea obligației de a prezenta HCL privind aprobarea sumelor ce fac obiectul contractului de finanțare, la prima cerere de plată”, se arată în referatul de aprobare al proiectului votat de consilieri.

„Astfel, municipiul Bârlad poate obține finanțare, conform Ghidului de finanțare, în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru cel mult 500 de autovehicule uzate, conform Regulamentului privind Programul multianual de interes public «Rabla local»”, care stabilește procedura de aplicare a programului. Persoanele fizice interesate trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă la program și să nu caseze autovehiculele înainte, deoarece acestea trebuie casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere. Persoanele care vor dori să participe la acest program vor trebui să se înscrie în aplicația informatică de pe site-ul AFM, după publicarea listei solicitanților acceptați pe pagina de internet a AFM. După finalizarea înscrierii, AFM transmite solicitanților lista cu cei care solicită stimulentul pentru casare. Derularea Programului se va desfășura conform Regulamentului privind Programul multianual de interes public «Rabla local»”, se mai precizează în referatul de aprobare al proiectului votat.

Așa cum au fost de acord consilierii bârlădeni, municipalitatea va contribui cu câte 600 de lei din cei 3.000 acordați fiecărui solicitant acceptat, restul de 2.400 de lei fiind acordați de AFM. Totodată, consilierii au aprobat susținerea de la bugetul local a stimulentelor pentru casarea unui număr de 100 de autovehicule uzate, reprezentând un cuantum total de 60.000 lei.

„Am propus participarea municipiului Bârlad la Programul «Rabla Local» și mă bucur că, azi (ieri, 19 aprilie, n.r.), toți consilierii locali au votat acest proiect. Prin această acțiune, vom îmbunătăți nu doar calitatea mediului, ci și imaginea orașului. Avem ocazia de a scăpa de mașinile vechi de pe străzile orașului. Bârlădenii vor primi 3.000 de lei pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, care se încadrează în norma de poluare EURO 3 și/sau inferioară. Beneficiarii nu sunt obligați să folosească suma obţinută pentru a achiziționa o maşină nouă. Se va aplica principiul «primul venit, primul servit»! Voi comunica informații detaliate după deschiderea apelului”, a scris viceprimărița Ana-Maria Vintilă pe contul său de Facebook.

2 COMENTARII

 1. „Așa cum au fost de acord consilierii bârlădeni, municipalitatea va contribui cu câte 600 de lei din cei 3.000 acordați fiecărui solicitant acceptat, restul de 2.400 de lei fiind acordați de AFM. Totodată, consilierii au aprobat susținerea de la bugetul local a stimulentelor pentru casarea unui număr de 100 de autovehicule uzate, reprezentând un cuantum total de 60.000 lei.”

  a fost admisa primaria Barlad? va exprimati ca si cum e admisa automat. In titlu la fel.
  varza!

 2. Cum mulți dintre posesorii de autoturisme nu își permit să își cumpere mașini noi din propriul buzunar, statul îi ajută oferindu-le câte un voucher în valoare de 3.000 de lei pentru a-și casa mașinile uzate și a-și putea lua unele noi.
  –––
  Bârlădenii vor primi 3.000 de lei pentru fiecare autovehicul uzat cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani, care se încadrează în norma de poluare EURO 3 și/sau inferioară. Beneficiarii nu sunt obligați să folosească suma obţinută pentru a achiziționa o maşină nouă.
  ––
  voucher sau cash? hotarati-va

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.