Bârlădencele, șansă la o nouă testare gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin

Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bârlad și Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași invită bârlădencele de 25 – 64 de ani la o nouă campanie de testare gratuită Babeş-Papanicolau, în vederea depistării cancerului de col uterin. Caravana mobilă a IRO Iași va veni la Bârlad pe 12 mai, la Centrul de Permanență, de testare putând profita atât femeile cu asigurare medicală, cât și cele neasigurate.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă (15-45 ani). Locul unde apare acest tip de cancer este colul uterin (numit și cervix), adică partea inferioară a uterului, ce face legătura cu vaginul. Maladia este cauzată de infecția persistentă cu HPV (Human Papilloma Virus), ce provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră).

Anual, în România, se înregistrează peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și mai mult de 1.700 de decese, ceea ce însemnă o rată a mortalității de 8,9 la suta de mii de locuitori, care plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de acest tip de cancer.

Pentru a încerca pe cât posibil prevenirea îmbolnăvirii în rândul femeilor, IRO Iași organizează o nouă acțiune de testare gratuită Babeş-Papanicolau, în vederea depistării din timp a cancerului de col uterin. Acțiunea, desfășurată în colaborare cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bârlad, va avea loc vineri, 12 mai, de testare putând beneficia orice femeie din grupa de vârstă 25 – 64 ani, fie că are sau nu asigurare medicală.

„Vești bune, doamnelor și domnișoarelor! Caravana mobilă de screening pentru depistarea cancerului de col uterin va fi prezentă din nou la Bârlad. Invit doamnele și domnișoarele cu vârsta între 25 și 64 de ani să participe la examinarea gratuită, nefiind necesar biletul de trimitere sau cardul de sănătate. Campania este derulată de Institutul Regional de Oncologie Iași împreună cu Fundația «Enable» și va ajunge la Bârlad pe 12 mai 2023, începând cu ora 09.00, la Centrul de Permanență situat în strada Ștefan cel mare nr. 6. Susțin și promovez campania de screening, întrucât depistarea timpurie mărește considerabil șansele de supraviețuire și oferă o șansă ca boala să fie depistată cât mai rapid pentru femeile care nu au resurse pentru a-și face analizele necesare. De reținut este faptul că, până acum, în cele trei campanii derulate în Bârlad, au fost depistate 10% cazuri pozitive, persoanele beneficiind ulterior de investigații suplimentare și tratament precoce al cancerului de col uterin. Vă invit să vă programați la următoarele numere din cadrul DAS Bârlad: 0335/800.180 și 0335/800.181”, este invitația transmisă de viceprimarul Ana Maria Vintilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.