În cel mai scurt timp, Grădina Zoologică Bârlad va da, la schimb, două femele de Zebu, o familie de Cerb Lopătar, o familie de Berbec cu coamă și o femelă de Capră pitică, urmând să primească de la Zoo București și Asociația HPN Iași alte 42 de exemplare de animale și păsări ce nu se regăsesc în colecția Zoo Bârlad. Printre acestea, enumerăm: Cerb Carpatin (femelă și mascul), Rațe Mandarin, Rațe Carolina, Rațe fluierătoare, Rațe cu cioc roșu, Turturele râzătoare, femelă de Bivol, Macac japonez, etc.

Grădina Zoologică Bârlad se confruntă cu o situație inedită. După ce, în anii precedenți, a fost nevoită să vândă anumite specii de animale și păsări întrucât se înregistra un excedent numeric de capete și era greu să fie întreținute și hrănite, acum, aceleași motive determină conducerea unității să recurgă la un schimb. Concret, va primi de la Grădina Zoologică București și Asociația „Help People and Nature” Iași 42 de exemplare de animale și păsări ce nu se regăsesc în colecția de la Bârlad, iar în schimb va da 7 exemplare de animale din specii unde Zoo Bârlad deține mai multe capete.
Deocamdată, inițiativa urmează să fie supusă atenției aleșilor urbei în ședința ordinară a Consiliului Local de astăzi, 29 martie. Proiectul a fost inițiat la solicitarea inginerului Adrian Cărăbăț, șeful Serviciului Public „Grădina Zoologică”, care a trimis o notă de fundamentare primarului Dumitru Boroș, menționând că, potrivit Legii nr. 191/2002 a grădinilor zoologice și a acvariilor publice, astfel de schimburi de animale cu alte grădini zoologice sunt permise. Cu atât mai mult cu cât, anterior, a primit solicitări în acest sens de la cele două obiective menționate mai sus.
„Personal, consider că schimbul este benefic ambelor grădini zoologice (București și Bârlad, n.r.). Este, de asemenea, oportun transferul unui număr de șase exemplare de Cerb Lopătar, trei masculi și trei femele, către Ocolul Silvic Grivița, având în vedere excedentul la această specie în Grădina Zoologică Bârlad și nevoia salvării speciei mai sus menționate în zona din Sudul județului Vaslui. Reproducerea și reteritorizarea speciilor aflate în pericol este unul din principalele obiective ale pădurilor zoologice din întreaga lume”, a subliniat Cărăbăț.
Astfel, în anexa nr. 1 atașată la proiectul de hotărâre, se enumeră animalele ce vor pleca de la Bârlad la București și cele care vor veni aici din capitală. Bârladul va da o femelă de Zebu și va primi la schimb următoarele animale: Capră domestică pitică – 2 exemplare, Macac japonez – 1 exemplar, Rață Carolina – 3 exemplare, Rață fluierătoare – 2 exemplare, Rață cu cioc roșu – 2 exemplare, Rață Mandarin – 2 exemplare, Rață decor – 6 exemplare, Turturele răzătoare – 4 exemplare, Papagal călugăr – 6 exemplare, Papagal agapornis – 10 exemplare, Cal semigreu – 1 exemplar.
Anexa nr. 2 prezintă animalele ce vor pleca spre Iași și pe cele care vor veni de la Iași. Astfel, Zoo Bârlad va da celor de la Asociația „Help People and Nature” Iași: o femelă de Zebu, o familie de Cerb Lopătar (femelă și mascul), o familie de Berbec cu coamă (femelă și mascul) și o femelă de Capră pitică. În schimb, va primi o familie de Cerb Carpatin (femelă și mascul) și o femelă de Bivol.