Episcopul Ignatie îi îndeamnă pe vasluieni la post mediatic

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, i-a îndemnat pe credincioși să îmbrățișeze o altă dimensiune a postului Paștelui, limitându-se în această perioadă de la folosirea mediilor digitale.

Duminca trecută, Ierarhul Hușilor a explicat, la Catedrala Episcopală din Huşi, oficiind slujba Vecerniei și a Pavecerniței mici, rânduială cunoscută în tradiţia noastră ca „Vecernia Iertării”, cum creștinul, prin dependența excesivă de tehnologie, devine un instrument al acesteia.

„Efectele nocive ale tehnologiei asupra minţii umane, prin folosirea excesivă, sunt subliniate, cu asupra de măsură, de către cei care au această competenţă. Iar unul dintre aceste efecte este risipirea minţii. Omul nu mai trăiește unitar în mintea și în inima sa, ci este dezintegrat, pentru că nu mai are deprinderea de a se concentra pe un anumit lucru. Prin folosirea excesivă a tehnologiei, atenţia noastră este fragmentată, și devenim obosiţi din punct de vedere psihic”, a spus episcopul Ignatie.

Preasfinția Sa a amintit și de postul mediatic, propunând ca în prima săptămână a Postului Mare oamenii să folosească telefonul doar pentru a comunica, fără a mai accesa rețelele de socializare.

„Dacă vom reuși, în prima săptămână a Postului Mare, să postim de la tehnologie, pe lângă faptul că ne vom descoperi propriile limite, ne vom vedea măsura duhovnicească și vom vedea că nu suntem oameni liberi, vom descoperi și bucuria unei liniști extraordinare, a unei păci lăuntrice pe care o vom primi. Tehnologia, în sine, nu este un blestem, ci este o mare binecuvântare, ca orice lucru pe care Dumnezeu l-a lăsat în lumea aceasta. Ea devine un blestem, în momentul în care o folosim în mod excesiv. Dacă reușim, pe parcursul postului, să folosim cât mai puţin tehnologia, ar fi excepţional. Vă spun aceste lucruri ca unul care nu teoretizez, ci folosesc tehnologia și sunt dependent de ea. Mi-am dat seama de acest lucru, în perioadele în care îmi propun să nu folosesc reţelele de socializare, și sunt destul de strict. Nu vă puteţi închipui cum se așază ceva, în vârful degetelor mele, și mă îndeamnă să tot deschid telefonul, chiar dacă eu îmi iau măsurile de precauţie – opresc toate notificările. Degetele noastre sunt ca teleghidate – să dăm un touch și să deschidem cele cu care ne-am obișnuit. Nu este imposibil. Trebuie puţină fermitate, puţină ambiţie bună, duhovnicească, o încăpăţânare în cele bune, și vom reuși, vom simţi efectele care vin în viaţa noastră”, a mai afirmat PS Ignatie.

Ierarhul Hușilor a concluzionat că în momentul în care credinciosul reușește să îngemăneze toate cele trei tipuri de post – alimentar, spiritual– renunţarea la dependenţa de patimi, și mediatic (de tehnologie), apropierea de Dumnezeu va fi recâștigată, prin debarasarea de păcatele cultivate în suflet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.