Vasluienii au mania vitezei

213 dintre cele 342 de sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri vasluieni în săptămâna trecuită au fost pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise. Mai ales în această perioadă, în care iarna și-a intrat în drepturi iar carosabilul nu se prezintă în cele mai bune condiții, polițiștii le atrag atenția vasluienilor să adapteze viteza la condițiile de drum și trafic.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui de 311 de polițiști săptămâna trecută, aceștia au verificat peste 500 de vehicule și legitimat peste 650 de persoane.

Au fost aplicate 344 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 87.435 de lei, 343 fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). Dintre acestea, 213 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise, 53 pentru abateri săvârșite de pietoni, iar 30 pentru abateri săvârșite de bicicliști.

Au fost reținute 58 de permise de conducere. Principalele cauze care au condus la reținerea permiselor au fost depășirea limitei legale de viteză (43), conducerea sub influența alcoolului (4) și neacordarea de prioritate pietonilor (8), folosirea telefonului mobil concomitent cu încălcarea altor reguli de circulație (2), conducere agresivă (1).

S-a constatat și săvârșirea a două infracțiuni la regimul rutier, respectiv „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui le recomandă vasluienilor să își planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă şi să adapteze viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

„Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “all season”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo. Conform art. 102, alin. 1, pct. 28  din O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment”, transmite Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui printr-un comunicat de presă.

De asemenea, polițiștii au transmis o serie de recomandări:

– să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;

– să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;

– să nu efectueze depăşiri riscante;

– înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;

– să conducă prudent în perioada sezonului rece;

– să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;

– să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;

– să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;

– să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;

– să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.