Primarul din Șuletea, demers pe lângă ministrul Agriculturii pentru micii fermieri

„I-am spus domnului Ministru că sunt țărani care își țin copiii la școală având doar acest venit, provenit din creșterea și comercializarea porcilor, sau din vânzarea purceilor”, spune primarul din Șuletea după întâlnirea cu Petre Daea. „L-am rugat, ca de fiecare dată, să nu ne lase pradă intereselor meschine ale străinilor”, spune primarul.

Primarul din Șuletea, Ciprian Tamaș a ajuns la Ministerul Agriculturi cu problemele fermierilor din comună și nu numai. Pe pagina sa de socielizare, primarul a făcut publică discuția pe care a purtat-o cu ministru Agriculturii, în care și-a arătat îngrijorarea pentru viitorul fermierilor din comuna sa și nu numai. „Având în vedere Proiectul de Hotărâre pe care Guvernul României (la propunerea ANSVSA) așteaptă să-l adopte în viitorul apropiat și ținând cont că se intenționează limitarea numărului de suine pe care țăranul le poate deține în gospodăria sa, și, de asemenea, că se va interzice deținerea vierilor care vor depăși vârsta de 4 luni (împiedicând astfel reproducerea acestora), astăzi am găsit răgaz să ajung în audiență la domnul Ministru al Agriculturii, Petre Daea! I-am prezentat situația îngrijorătoare a crescătorilor de suine și l-am rugat, ca de fiecare dată, să nu ne lase pradă intereselor meschine ale străinilor, care ar face orice să nu mai avem niciun animal sau nicio pasăre în curțile noastre! Interesul lor este să le importăm carnea plastificată… ținută chiar și ani de zile în congelatoare!”, scrie Ciprian Tamaș.

„Prin proiectul întocmit pe repede-nainte de ANSVSA și propus spre aprobare Guvernului, noile condiții de creștere, înmulțire și comercializare a suinelor, pe care Uniunea Europeană imperativ vrea să ni le traseze, ar determina mulți țărani să renunțe la această îndeletnicire. I-am spus domnului Ministru că sunt țărani care își țin copiii la școală având doar acest venit…provenit din creșterea și comercializarea porcilor, sau din vânzarea purceilor! Oricum, știa acest lucru! Domnul Daea mi-a spus că ar fi bucuros ca România să asigure un procent mai mare de carne de porc pentru consumul intern, acesta fiind de doar 30%, restul cărnii fiind importata! Am reușit să exprim îngrijorările fermierilor”, mai scrie primarul din Șuletea.

Ciprian Tamaș spune că ministru i-a garantat că, atâta timp cât el va fi în fruntea Ministerului Agriculturii, nu va îngădui nimănui vreodată să împiedice creșterea și înmulțirea acestor animale în gospodăriile țăranilor. „Acest Proiect de Hotărâre de Guvern trebuie să fie vizat și de domnia sa, în calitate de ministru al Agriculturii, iar acest lucru nu se va întâmpla! Domnul Ministru va căuta soluții de combatere a pestei porcine africane, dar acest lucru să nu afecteze țăranii români!”, spune Tamaș. 

Edilul din Șuletea transmite mai departe măsurile pe care ministru le- recomandat pentru micii fermieri: „Crescătorul trebuie să aibă înregistrat în exploatația sa fiecare animal în parte, iar orice vânzare a acestuia să se facă doar cu știrea doctorului veterinar al circumscripției sanitar-veterinare de care aparține, întocmind toate formalitățile de mișcare ale acestuia; fiecare crescător de animale trebuie să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte la intrarea în adăpost”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.