Campania „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor” a fost lansată la Vaslui

Ieri, sala de ședințe a Consiliului Județean (CJ) Vaslui a găzduit lansarea campaniei de testare gratuită privind afecțiunile hepatice din județul nostru. Aceasta se va derula ca activitate în cadrul proiectului „Live(Ro)2-Est”, implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași împreună cu Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași și Asociația Română Anti-Sida (ARAS).

Campania are drept obiectiv general furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, iar principalul beneficiu așteptat este participarea cât mai multor persoane la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale.

La Vaslui, echipa de implementare a proiectului se bucură de sprijin din partea CJ Vaslui, Primăriei Vaslui, Colegiului Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, Spitalului Județean de Urgență Vaslui și a multor medici de familie.

„E o onoare să vă avem oaspeți în această sală și vă mulțumesc că ați ales locul acesta de desfășurare a evenimentului. Sper să fie foarte utilă întâlnirea de astăzi și nici n-ar avea cum să nu fie utilă, dată fiind importanța temei pe care o tratați în cadrul proiectului. În sală sunt oameni al căror prestigiu este fundamentat de experiență, este o muncă de ani de zile. Îmi exprim speranța că împreună vom contribui, fiecare cu ce poate, la nota de succes a proiectului. Vă asigur de tot sprijinul nostru, așa cum am făcut-o în toți acești ani. Dacă vom fi solicitați, vom da curs cu tot ceea ce ne stă la dispoziție, în mod legal, pentru a obține rezultate”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

„Vasluiul este penultimul județ pe care îl vizitez. Deși v-am lăsat aparent la urmă, a fost de fapt începutul. Înainte de a demara «Live Ro2», împreună cu echipa Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași ne-am propus să începem eliminarea hepatitei C la Vetrișoaia. Putem spune că prima zonă la nivel național fără hepatită C este Vetrișoaia la acest moment. Am avut un motiv sentimental când am ales această comună, fiindcă primul loc de muncă al tatălui meu a fost la Vetrișoaia. Astfel, de la cel mai mare la cel mai mic, am reușit în câteva zile să efectuăm teste de screening la toată populația din Vetrișoaia, iar în perioada care a urmat am reușit să tratăm toți pacienții depistați cu infecție virală de tip C și la peste 99% dintre aceștia să obținem rezultate pozitive. Un astfel de proiect nu ar fi fost posibil și nici fezabil, dacă nu am fi avut uneltele pentru a vindeca infecția virală de tip C. De mai bine de șase ani, avem la dispoziție tratamentele antivirale care ne permit vindecarea virusologică la peste 99% din cazuri. Dacă vom face aceste lucruri, vom reuși să nu mai avem o astfel de mortalitate prin ciroză hepatică, cum este astăzi în România”, a conchis prof. univ. dr. Anca Trifan, managerul proiectului.

Procedura de selecție a membrilor grupului țintă va fi promovată la nivelul cabinetelor medicilor de familie selectate și aflate în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui. Populația vizată va fi informată în mod real despre beneficiile participării în cadrul proiectului. Ca să poată beneficia de testarea gratuită în vederea depistării hepatitei virale B/D și C, persoanele trebuie să aibă peste 18 ani, iar pentru femei, singura condiție este să nu fie gravide. Procedura de screening este simplă, durează 10 minute, iar recoltarea se face din deget, printr-o procedură minim invazivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.