Noi indicatoare rutiere în estul județului: „Atenție! Risc de roaming involuntar”

Primăriile vasluiene din comuneie aflate în zona de frontieră cu Republica Moldova vor fi obligate prin lege să monteze, pe propria cheltuială, noi indicatoare rutiere care să semnalizeze „Atenție! Risc de roaming involuntar”. Astfel, vasluienii vor fi avertizați asupra riscului de a se conecta accidental la o rețea de internet say telefonie din celălalt stat, cu facturi mult mai mari.

Deputatul Cosmin Șandru a depus înainte de Crăciun un proiect de lege care se află în dezbatere publică până pe 23 ianuarie și prin care ANCOM va trebui să publice, o dată la trei ani, o listă cu localitățile în care există riscul ca cei care folosesc telefoanele mobile să se conecteze accidental la o rețea de telefonie sau de internet dintr-un stat vecin, riscând, astfel, facturi mult mai mari. Cei mai vulnerabili ar fi, conform deputatului liberal, cei aflați în tranzit prin aceste localități.

Potrivit parlemantarului liberal, „riscul de roaming involuntar reprezintă intrarea accidentală în roaming care se poate produce atunci când utilizatorul de servicii de telefonie și de internet mobil se află pe teritoriul statului de reședință, în localitățile situate în proximitatea granițelor, iar acest serviciu de roaming și terminalul utilizat sunt setate pe selectarea automată a rețelei”. „În această situație, dispozitivul mobil se conectează automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal (…), chiar dacă aceasta aparține unui operator dintr-o țară vecină”, mai spune deputatul.

La nivel național, conform măsurătorilor efectuate în toată zona de frontieră de către ANCOM, există 1.902 localități din România care prezintă risc de roaming involuntar, pe raza județelor Arad, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Suceava, Timiș, Teleorman și Vaslui, iar „corelând suprafața expusă cu numărul estimat al populației, rezultă că sunt afectați aproximativ 2.350.000 de cetățeni care locuiesc în zonele respective”.

„Persoanele aflate în tranzit sunt cele mai vulnerabile, pentru că nu dețin informații complete despre riscul de roaming involuntar în localitățile din proximitatea granițelor”, mai precizează deputatul liberal.

Legea prevede că la intrările în unitățile administrativ-teritoriale care se regăsesc pe lista publicată de ANCOM „se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenționa utilizatorii care urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din țările vecine. Mai mult, administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza acestor localități vor avea obligația ca, în cel mult șase luni de la data publicării listei, să instaleze, la cel mult 50 de metri distanță față de fiecare intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, un indicator, pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toți participanții la trafic, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, care să conțină în mod obligatoriu textul «Atenție! Risc de roaming involuntar!». De asemenea, culoarea indicatorului va fi albă, iar textul va fi scris cu majuscule, de culoare neagră.

Aceste indicatoare trebuie să respecte dimensiunile, condițiile tehnice și descrierile prevăzute de standardele române pentru semnalizarea rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieșirea din localitate”.

Costurile necesare pentru implementarea acestor reglementări inedite vor fi suportate integral, conform expunerii de motive care a stat la baza inițierii acestui proiect de act normativ, din bugetele locale ale fiecărei unități administrativ-teritoriale vizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.