Muzeul bârlădean începe anul cu un nou documentar: „Lemn/Wood”

Duminică, 8 ianuarie, de la ora 11.30, bârlădenii sunt invitați la filmul documentar „Lemn / Wood”, realizat în 2020 și regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, din România. Pelicula va fi proiectată la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și face parte din Programul KineDok, de distribuție alternativă de film documentar creativ, demarat în anul 2015 de Asociația One World România.

„Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington DC, reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul lui principal nu este să expună o situație scandaloasă, ci să promoveze o schimbare în conștiința societății politice și civile și un nou cod de conduită pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă. «Lemn» este un thriller de mediu care vorbește despre pădure și despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn”, este invitația lansată de reprezentanții Asociației One World Romania.

Programul KineDok a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia, împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene, respectiv Slovacia, Croația, România și Ungaria. În 2015 au fost organizate proiecții în 18 orașe din România, nu doar în săli de cinema ci și în cluburi, cafenele, galerii ori fabrici dezafectate. În 2016, s-au alăturat programului și Polonia și Norvegia, iar în România proiecții au fost organizate în 21 de orașe. În 2017, KineDok s-a extins și în Bulgaria.

În 2022-2023, la a opta ediție, programul se desfășoară în șase țări partenere: Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România. Fiecare dintre statele participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele șase ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.