Modernizarea Sălii Sporturilor din Bârlad, pe cale să înceapă. Va putea fi dusă la capăt?

Cel târziu luna viitoare, asocierea de firme care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor aferente proiectului „Reabilitare, modernizare și extindere sală de sport” va demara efectiv lucrările. Întrebarea care se pune este: în condițiile în care municipalitatea a pus la bătaie aproape 15,9 milioane de lei fără TVA, dar asocierea câștigătoare a oferit doar 10,8 milioane de lei fără TVA, vor reuși constructorii să ducă investiția la capăt?

În acest week-end, reprezentanții Primăriei Bârlad au anunțat că, pe 10 ianuarie, a fost semnat contractul de execuție a obiectivului de investiții „Reabilitare, modernizare și extindere sală de sport” din strada Nicolae Tonitza, nr. 9. Este vorba despre una din cele patru investiții incluse în proiectul „Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale și recreative în municipiul Bârlad”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Clădirea este situată pe strada Nicolae Tonitza și se află în paragină de foarte mulți ani.

Licitația a fost câștigată de Asocierea SC Urban Proiect – SC KTZ Edil Internațional SRL – SC Electricopet SRL, care a oferit un preț de peste 10,8 milioane lei fără TVA. Până aici, totul bine și frumos! Firmele sunt din Bârlad, deci e bine pentru economia locală, întrucât banii obținuți de acestea se reîntorc aici (impozitul pe venit al muncitorilor, impozitul pe profit al firmelor, banii cheltuiți în magazinele din oraș). Numai că, atunci când a fost lansată licitația, municipalitatea a pus la bătaie peste 15,8 milioane de lei fără TVA (adică 15.814.828,58 lei fără TVA). Rezultă o diferență de circa 5 milioane de lei fără TVA. Cum, din ianuarie, salariul minim brut pe economie în domeniul construcțiilor a fost majorat la 4.000 de lei/lună, iar materialele de construcții se tot scumpesc mereu, se pune întrebarea firească: va fi suficientă suma licitată de asocierea câștigătoare pentru a duce la bun sfârșit investiția, așa cum s-a obligat prin contractul semnat? Sau, la un moment dat, proiectul va fi blocat și va fi nevoie ca municipalitatea să mai scoată niște bani din pușculiță?

Ce prevede investiția?

„Principalele lucrări ce vor fi realizate în cadrul acestui contract constau în: • demolarea parțială a structurii sălii de joc existente și a învelitorii acesteia; • refacerea plăcii pe sol de la parter cu refacerea straturilor corpului existent; • hidroizolarea și izolarea fundației cu 8 cm polistiren extrudat la construcțiile existente; • extinderea pe orizontală cu un corp pe structura de rezistență din cadre de beton armat cu panouri sandwich de 10 cm grosime prinse de profile metalice rezemate de stâlpii din beton armat ce susțin grinzile cu zăbrele de la acoperiș; • refacerea trotuarului perimetral și acceselor; • montarea unei tâmplării din aluminiu; • camere low-E tripan; • termoizolarea pereților construcției existente cu vată bazaltică de 15 cm; • execuția acoperișului pe structură metalică și învelitoare din panouri sandwich; • montarea de panouri solare și fotovoltaice; • reparații interioare la corpul existent rămas; • realizarea tuturor instalațiilor; • amenajare platforma gospodărească; • amenajare parcare cu circa 23 locuri, din care două pentru autocare / microbuze”, se arată la rubrica descrierea achiziției publice din anunțul licitației.

Clădirea va fi extinsă cu 624 metri pătrați, la final rezultând o amprentă la sol de 1.348 metri pătrați. Ca și acum, va fi formată din parter și etaj. Terenul de joc va avea dimensiunea de 20 x 40 metri pătrați (în loc de 15 x 29 metri pătrați). Noua clădire aferentă terenului de joc va avea spațiile necesare: gradene public, grup sanitar public, sală antrenamente și alte spații conexe. Va putea găzdui 184 de spectatori (180 la tribună și 4 persoane cu dizabilități). Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.