Liceele din județ pot fi dotate cu laboratoare inteligente prin PNRR

Unitățile școlare de genul liceelor, colegiilor, școlilor profesionale, palatelor și cluburilor copiilor din județ se pot înscrie pentru a obține fonduri necesare dotării cu laboratoare inteligente prin PNRR. În prima etapă, au fost puse la dispoziție fonduri totale de aproape 117,5 milioane de euro la nivel național.

La finele lunii decembrie, Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat lansarea apelului competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, finanțat prin PNRR. Potrivit oficialilor Ministerului, în total, se vor aloca 117.499.800 euro pentru dotarea cu echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pentru dezvoltarea unui laborator digital inteligent în fiecare liceu, colegiu, școală profesională, precum și în palatele și cluburile copiilor. Evident, doar dacă se vor înscrie și vor îndeplini cerințele impuse.

„Totodată, în cadrul prezentului apel, cel puțin 120 de unități de învățământ secundar superior (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual) vor putea beneficia de un al doilea laborator inteligent dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500. În acest caz, finanțarea pentru al doilea laborator inteligent se va acorda pe baza scorului rezultat din următorii indicatori (în ordine descrescătoare): • 50% – numărul de elevi (liceal) înscriși; • 25% – media la examenul de Bacalaureat pe liceu în ultimii 3 ani; • 25% – rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat (din numărul de candidați înscriși) în ultimii 3 ani”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

„În cadrul apelului vor fi finanțate următoarele tipuri de activități: • achiziționarea de echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific) pentru dezvoltarea unor laboratoare inteligente digitale; • achiziționarea de conținut educațional, care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive; • conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ; • instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat”, au mai anunțat oficialii Ministerului Educației.

Potrivit acestora, cererile de finanțare pentru obținerea de fonduri pot fi depuse prin platforma electronică dedicată PNRR, până cel târziu pe data de 1 martie. Potențialii beneficiari ai apelului pot adresa întrebări legate de depunerea cererilor de finanțare la adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.