În ce domenii vor presta asistații social din Bârlad în 2023?

Ca în fiecare an, și în 2023, beneficiarii venitului minim garantat din Bârlad vor avea la dipoziție numeroase domenii în care să presteze muncă în folosul comunității. În sezonul rece, principalele activități sunt îndepărtarea zăpezii de pe străzi, alei și trotuare și spargerea gheții. Și, cum, în acest week-end, a dat și prima ninsoare din sezonul rece 2022-2023, aceștia pot trece deja la treabă.

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Bârlad de marți, 31 ianuarie, urmează să fie dezbătut și, cu siguranță, votat și un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea „Planului de lucrări de interes local, aferent anului 2023, ce vor fi executate de către beneficiarii de ajutor social, conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare”.

„Necesitatea și oportunitatea inițierii prezentului proiect de hotărâre au fost determinate de prevederile art. 28, alin. (1) din HG. nr. 50/2011, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora «pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii»”, se arată în referatul de aprobare al inițiativei.

Potrivit anexei atașate la proiectul de hotărâre, asistații social luați în evidență lunar la Direcția Servicii Edilitare vor avea la dispoziție multe domenii din care să aleagă ce muncă vor presta. Spre exemplu, pentru asigurarea unui climat sănătos de odihnă și recreere pentru bârlădeni, aceștia vor trebui să efectueze lucrări de întreținere a parcurilor și grădinilor publice. Concret, vor mătura alei, vopsi mobilierul urban, vărui borduri, planta arbuști și flori, prăși, plivi, uda cu furtunul spațiile verzi, grebla zonele verzi, pregăti terenul pentru plantat, etc.

Pentru a extinde, reamenaja și întreține suprafața spațiilor verzi, beneficiarii Legii 416/2001 vor amenaja aleile din parcuri, fixa în beton băncile din parc, coșurile de gunoi și stâlpii de protecție de pe alei și trotuare, planta arbori, arbuști și flori, degaja terenul de resturile vegetale, grebla, îndepărta zăpada de pe conifere, pregăti terenul în vederea gazonatului (săpat, mărunțit, nivelat teren), încorpora semințele de gazon și tasa semănătura, etc. Pentru a menține un aspect estetic al orașului, asistații social vor curăța afișele publicitare de pe stâlpii stradali, spăla coșurile de gunoi stradale, fântânile arteziene și toaletele ecologice, vărui borduri, vopsi mobilierul stradal, săpa și vopsi stâlpii de protecție trotuar, etc.

Tot în sarcina asistaților social cad și următoarele lucrări efectuate în sezonul rece: îndepărtarea zăpezii de pe trotuare, alei parcuri, locuri de joacă, piețe, cimitire; îndepărtarea zăpezii de pe mobilierul urban din parcuri (bănci, coșuri gunoi și mese de șah); degajat de zăpadă rigola de scurgere a apelor pluviale; spart gheața; îndepărtat zăpada de pe conifere. Sub supravegherea responsabililor din cadrul Primăriei, aceștia vor presta muncă și în locurile de joacă pentru copii, în piețe, cimitire, obor, talcioc, dar și în zona lacului Prodana. Printre activitățile incluse în planul de lucrări de interes local se numără și întreținerea bazelor sportive și a terenurilor de sport din oraș, dar și participarea la curățenia interioară și exterioară a imobilelor ce aparțin Consiliului Local (sediul Primăriei, Biblioteca Municipală, Starea Civilă, Evidența Persoanelor, sediul Poliției Locale, etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.