Femeile din Bârlad și comunele Șuletea și Viișoara pot beneficia de mamografii gratuite

În această săptămână, caravana mobilă a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași vine în județul Vaslui pentru o acțiune de screening mamar (mamografii), în vederea depistării cancerului de sân. Vizate sunt femeile din municipiul Bârlad și comunele Șuletea și Viișoara.

Reprezentanții IRO Iași au anunțat, ieri, 16 ianuarie, că Unitatea Mobilă

de Screening Mamar din cadrul instituției a reluat deplasările în vederea efectuării de mamografii gratuite. Astfel, potrivit acestora, în luna ianuarie, echipa medicală merge cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași, dotată cu mamograf digital, în câteva localități din județele Vaslui și Botoșani.

„Femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, în cadrul proiectului «ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân», derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași împreună cu Fundația Enable, în 12 județe din Nord-Estul și Sud-Estul țării (Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău). Programările se fac prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile: într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii! Femeile au nevoie doar de buletin, în original și copie! Programul se derulează până în decembrie 2023, iar echipa medicală își propune să ajungă în cât mai multe localități din cele 12 județe vizate de proiect. În același timp, femeile se pot programa pentru mamografii gratuite și la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărăriei, nr. 177 A, la telefon 0374.278.803 sau 0753.477.774. Calendarul deplasărilor va fi anunțat din timp pe pagina de Facebook a Institutului”, este invitația la testare lansată de reprezentanții IRO Iași.

În ceea ce privește deplasarea caravanei mobile în județul Vaslui, programul stabilit de echipa medicală ieșeană prevede că, în zilele de 16, 17 și 18 ianuarie, mamografii gratuite vor fi făcute la Bârlad, la Centrul de Revitalizare Corporală și Loisir, pe 19 ianuarie – în curtea dispensarului din comuna Șuletea, iar pe 20 ianuarie – în parcarea Primăriei Viișoara.

Criteriile stabilite pentru testare sunt următoarele: • femeile au între 50 – 69 ani; • nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar; • sunt asimptomatice; • nu au antecendente sugestive pentru patologia de cancer mamar; • nu sunt însărcinate sau nu alăptează; • nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni; • au adresa în buletin în unul din cele 12 județe vizate de proiect.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.