Drumuri închise, mașini blocate și salvatori neașteptați

Mașini răsturnate pe marginea drumului și mașini blocate în nămeți, printre care și o salvare, pentru care a fost nevoie de intervenția pompierilor spre a fi scoși. Au fost câteva dintre situațiile grave întâlnite și în județul Vaslui după primele zăpezi, în vreme ce, la nivel național, pompierii au intervenit în 123 de cazuri, iar 30.000 de oameni au rămas fără energie electrică.  

Sâmbătă în județ au fost închise mai multe drumuri, precum DJ 284 între Arsura și Ghermănești, pentru că vântul viscolea zăpada, iar utilaje interveneau greu. Drumul județean DJ 244 K Tanacu – Vinețești a rămas închis ore bune, în vreme ce în satul Simila, comuna Zorleni, un microbuz cu șase pasageri la bord s-a răsturnat, din cauza acelorași condițiile metereologice, în șanțul de la marginea drumului. În satul Ghergheleu, comuna Codăești, o mașină de ambulanță cu o pacientă a fost salvată din nămeți de niște tineri care se întorceau de la o petrecere, în vreme ce un alt autoturism, cu șase pasageri la bord, s-a răsturnat în șanț pe DE 581 la intrarea în satul Sălcioara, comuna Banca. Din cauza carosabilului cu zăpadă, dar și a nerespectării vitezei în condiții de iarnă, autoturismul a părăsit carosabilul și s-a răsturnat.  

La nivel național, pompierii au intervenit, până ieri după amiază, în 123 de localităţi din 18 judeţe şi în municipiul Bucureşti, unde s-au produs efecte ale ninsorilor, viscolului şi vântului puternic. Aproape 30.000 de consumatori nu aveau, duminică, electricitate, astfel de probleme fiind înregistrate în şapte judeţe.

„În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente şi vânt puternic, în ultimele 24 de ore (28 ianuarie, ora 07 – 29 ianuarie, ora 07), s-au înregistrat efecte în 123 localităţi din 18 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti. Pompierii împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, pentru degajarea a 83 copaci şi 15 stâlpi de electricitate, fiind avariate 24 autoturisme, 1 anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe, cât şi pentru evacuarea apei din 1 beci, 1 stradă şi 1 drum judeţean (DJ 713/DJ)”, a anunţat, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă (IGSU).

În judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, pompierii salvatori au acţionat pentru preluarea a 4 gravide, blocate în autoturisme şi transportarea acestora, în condiţii de siguranţă, la cele mai apropiate unităţi sanitare pentru îngrijiri medicale de specialitate, precum şi pentru preluarea altor două persoane care necesitau dializă.

În ceea ce priveşte traficul rutier, nouă drumuri naţionale şi 44 drumuri judeţene erau blocate ieri din cauza zăpezii.

Duminică se intervenea în judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Vrancea pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea autovehiculelor rămase blocate în zăpadă.

Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică se înregistrează întreruperi în 122 de localităţi din 7 judeţe (AG, BR, BZ, DB, GL, PH şi VN) fiind afectaţi 29.389 consumatori, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp şi revenirea la starea de normalitate.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase, au intervenit forţe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţişti, jandarmi), ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.