De Ziua Culturii Naționale, municipiul Vaslui va avea trei noi cetățeni de onoare

Trei oameni de cultură din municipiul Vaslui vor deveni cetățeni de oraș ai orașului începând cu 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, când Consiliul Local, întrunit în ședință le va conferi aceste titluri. Este vorba despre Teodor Pracsiu, scriitor și critic literar, maestrul coregraf Gheorghe Ilașcu și interpreta Doina Moroșanu.

Începând de pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, municipiul Vaslui va avea trei noi cetățeni de Onoare. Scriitorului și criticului literar Teodor Pracsiu, interpretei Doina Moroșanu și maestrului coregraf Gheorghe Ilașcu le va vor fi înmânate aceste titluri și diplome în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Local.

„Teodor Pracsiu este o personalitate marcantã si complexã, manifestându-se cu deosebitã competentã ca profesor, inspector de specialitate de limba si literatura românã si excelând în diverse domenii ale culturii ca publicist, critic literar, umorist, teatrolog”, scrie Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” într-unu dintre laudatio anexate proiectului de hotãrâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare scriitorului Teodor Pracsiu.

Teodor Pracsiu este unul dintre cei mai apreciati oameni de cultură din Vaslui. Profesor de limba și literatura română, Teodor Pracsiu este unul dintre cei mai apreciați oameni de cultură dat de Vaslui. A fost ziarist, cristic de teatru și scriitor, în publicistică debutând în 1969, speciile publicistice predilecte fiind cronica teatrală, recenzia, eseul teatrologic, articolul de problemă, fixat tematic pe două domenii – cultură, în sens larg, și învățământ. Printre cărțile publicate: „Clepsidrele Thaliei”, „Măștile lui Cronos”, „Transparențe critice”, „Oglinzi paralele”.

Doina Moroșanu este una dintre cele mai cunoscute interprete de romanțe din țară. A reprezentat România la mai multe festivaluri, fiind singura solistă din județ care a împărțit scena cu vedete internaționale. Debutul și l-a făcut la cel mai mare concurs televizat din acea vreme „Steaua fără nume”, când a câștigat trofeul. „Doina Moroșanu mai are multe de spus în muzica românească, este și va fi unică. De aceea să o prețuim cât nu e prea târziu. Să ne mândrim cu ea. Să prețuim până la infinit „Vocea de aur a Vasluiului””, a scris interpretul George Forcos Palade în recomandarea anexată proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare interpretei Doina Moroșanu.

Maestrul coregraf Gheorghe Ilașcu a fost descris ca „omul care ține în viață horele”. A câștigat peste o sută de premii la festivaluri județene, interjudețene și naționale. „Gheorghe Ilașcu este omul, artistul și cetățeanul orașului Vaslui care, prin efortul și talentul său, prin conștiința sa civică, prin munca și rezultatele sale, prin relațiile corecte interumane create în viața sa profesională și particulară, prin modestia și exemplul său, merită în mod întemeiat a se afla printre cetățenii de onoare ai municipiului Vaslui, fiind el onorat prin aceasta și onorând la rândul său lista cetățenilor de onoare ai acestui oraș”, spune scriitorul George Stoian în recomandarea anexată proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare coregrafului Gheorghe Ilașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.