Bătălia de la Podul Înalt, aniversată în Centrul Civic al municipiului Vaslui

Aniversarea de anul acesta a Bătăliei de la Podul Înalt își va schimba locul de desfășurare din cauza lucrărilor care au loc la ansamblul monumental. Astfel, pe 10 ianuarie, vasluienii sunt așteptați în Centrul Civic al municipiului Vaslui pentru a lua parte la manifestarea cultural-științifică „Izbânda de la Vaslui – Podul Înalt. 10 Ianuarie 1475”.

Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui și Centrul Militar Județean Vaslui – va organiza o amplă manifestare cultural-științifică intitulată „Izbânda de la Vaslui – Podul Înalt. 10 Ianuarie 1475”. Din cauza lucrărilor care au loc la ansamblul monumental Podul Înalt, manifestarea se va desfășura anul acesta la Statuia lui Ștefan cel Mare din Centrul civic al municipiului Vaslui. Evenimentul marchează împlinirea a 548 de ani de la strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare contra turcilor, în cadrul celebrei Bătălii de la Vaslui-Podul Înalt.

Manifestarea se va desfășura după următorul program:

– ora 1000 – TEDEUM – cu participarea preoților din Protopopiatul Vaslui. Se va oficia o slujbă de slăvire a eroilor români căzuți în această luptă.

– ora 1030 – Alocuțiunile oficialităților și ale invitaților – legate de importanța și semnificația actului istoric.

– ora 1045 – Evocarea evenimentului istoric – prezintă: prof. univ. dr. Cătălin TURLIUC, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași.

– ora 1100 – Depunere de coroane la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental „PODUL ÎNALT” de la Băcăoani.

– ora 1130 – Ceremonial militar de încheiere – realizat de Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui și de Garnizoana Vaslui.

– ora 1200 – Masă rotundă „Biruința lui Ștefan cel Mare la Vaslui – Podul Înalt”, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui, moderator: prof. univ. dr. Cătălin TURLIUC.

Podul Înalt va deveni un important punct turistic al județului

Ansamblului monumental Podul Înalt de la Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, construit pe locurile în care se spune că s-ar fi desfășurat unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre naționale, Bătălia de la Vaslui, care a avut loc pe 10 ianuarie 1475, a intrat într-un amplu proces de reabilitare.

Proiectul prevede intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ștefan Cel Mare, consolidarea și restaurarea soclului, refacerea celor două terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie, dar și la cele două basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrări necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic. Pe un teren adiacent celui pe care se află monumentul se vor realiza un parc tematic „Ctitorii Ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri, care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale, și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale.

Lucrările au început în luna mai a anului trecut, iar termenul de finalizare este de 12 luni. 

Investițiile fac parte din Proiectul „Let’s discover Stefan cel Mare traces together” / „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, care se implementează în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”, CJ Vaslui având calitate de aplicant, alături de Consiliul Raional Hîncești din Republica Moldova), Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Primăria comunei Muntenii de Jos, în calitate de parteneri.

Valoarea totală a întregului proiect este de peste 1,6 milioane de euro, din care mai bine de 1,4 milioane de euro este contribuția CJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.