Bărbat din Laza băgat la pușcărie după ce și-a omorât o pisică și a bătut o alta

Polițiștii vasluieni încearcă să-i facă conștienți pe vasluienii proprietari de animale și nu numai, mai ales pe cei cu porniri violente, că comportamentul violent față de animale nu mai este acceptat și nici măcar tolerat. Cruzimea față de animale se pedepsește, iar acest lucru l-a aflat și un bărbat de 31 de ani din Laza care, beat fiind, și-a ucis una dintre pisicile din gospodărie și a bătut o alta.

Poliţiştii din destul de recent înființatul Birou de Protecție a Animalelor Vaslui au reținut un bărbat de 31 de ani, din comuna Laza, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept” și „rănirea cu intenție a animalelor”.

În urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au stabilit că, pe 26 ianuarie 2023, la ora 14.00, pe fondul consumului de alcool, un bărbat de 31 de ani din Laza ar fi agresat două pisici (rasa comună) deținute de familia sa. Urmare a agresiunii o pisică ar fi fost ucisă, iar alta ar fi suferit mai multe leziuni.

Pe 27 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii vasluieni au luat față de bărbatul cercetat măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „uciderea animalelor, cu intenție, fără drept” și „rănirea cu intenție a animalelor”.

Polițiștii le reamintesc vasluienilor că, începând cu 19 mai 2022, au intrat în vigoare noi prevederi legale, respectiv Legea 138 din 13 mai 2022 pentru modificarea și completarea Legii 205 din 2004 privind protecția animalelor, fiind astfel stabilite sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violență asupra acestora.

În articolul 25 se prevede că „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă. (2) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor. (3) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia. (4) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2), instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.