22 de permise reținute de polițiștii rutieri în doar trei ore de controale

Sâmbătă, 14 ianuarie 2023, în numai trei ore, între 9.00  12.00, polițiștii rutieri 15 polițiști rutieri au verificat peste 90 de vehicule și legitimat peste 105 persoane, aplicând 38 de sancțiuni contravenționale, de peste 23.500 de lei, 37 fiind aplicate pentru încălcări ale legislației rutiere: 19 pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise și 12 pentru efectuaurea de depășiri neregulamentare. Au fost reținute 22 de permise de conducere și un certificat de înmatriculare (constatarea de defecțiuni tehnice). Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea neregulamentară (12) și depășirea limitei legale de viteză (10).

Sâmbătă, 14 ianuarie, polițiștii rutieri au acționat, pe drumurile publice din județul Vaslui, pentru combaterea nerespectării, de către conducătorii auto, a regulilor de circulație care reglementează depășirea.

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei 15 polițiști participanți, din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, au verificat peste 90 de vehicule și legitimat peste 105 persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 38 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 23.500 de lei, 37 fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). Dintre acestea, 19 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise iar 12 au fost aplicate pentru efectuaurea de depășiri neregulamentare.

Au fost reținute 22 de permise de conducere și un certificat de înmatriculare (constatarea de defecțiuni tehnice). Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost depășirea neregulamentară (12) și depășirea limitei legale de viteză (10).

„Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “all season”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo. Conform art. 102, alin. 1, pct. 28  din O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment. De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație”, transmite Inpectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui.

Polițiștii rutieri transmit, de asemenea, următoarele recomandări conducătorilor auto:

– să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;

– să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;

– să nu efectueze depăşiri riscante;

– înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;

– să conducă prudent în perioada sezonului rece;

– să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;

– să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;

– să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;

– să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;

– să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor.

„Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză sau alte cauze generatoare de accidente, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții”, au mai transmis cei de la IPJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.