Pentru sărbători de iarnă fără toxiinfecții alimentare, inspectorii sanitar-veterinari recomandă

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de Crăciun, iar cetățenii au început să consume cantități mai mari din preparate de sezon, în special din carne de porc, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor le recomandă să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar. Astfel, se speră evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare și a trichinelozei, precum și prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA).

În această săptămână, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat de presă prin care transmite cetățenilor o serie de recomandări, cu atât mai mult cu cât mai este foarte puțin până la Sărbătorile de iarnă, iar oamenii au tendința să cumpere și să consume mai multe produse alimentare, în special carne de porc. În primul rând, aceștia sunt sfătuiți să cumpere produsele alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar-veterinar pentru a fi siguri că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

„După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider, unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă. Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate! De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului PPA. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: • verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol; • asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor. Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, recomandă inspectorii sanitar-veterinari.

Aceștia îi sfătuiesc pe cetățeni să nu consume carnea şi nu o prepare până nu obţin de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella sppiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să riște sacrificarea şi consumul cărnii. În acest caz, proprietarul va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella sppiralis este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este între 22 lei fără TVA – 81 lei fără TVA (digestie artificială). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

„Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță. În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: • existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; • etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate, etc.; • comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi”, mai anunță reprezentanții ANSVSA.

Aceștia recomandă ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă (cozonaci, prăjituri, legume de sezon, etc.) să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, cetățenii sunt sfătuiți să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

„Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29 noiembrie – 24 decembrie 2022 și 27 – 30 decembrie 2022, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Programul de lucru al personalului de specialitate va fi afişat pe site-ul DSVSA județene și la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800.826.787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, au mai subliniat reprezentanții ANSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.