Se modifică programul de vizite în spitalele publice: rudele pot sta doar 30 de minute la bolnavi!

În curând, va intra în vigoare un nou program de vizite în unitățile sanitare publice din țară. Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere public un proiect de ordin care reglementează programul după care aparținătorii își pot vizita rudele internate în spitale, dar și măsurile ce trebuie respectate atât de către vizitator cât și de către unitățile spitalicești.

Pe data de 16 noiembrie, Ministerul Sănătății a publicat pe pagina proprie de internet un proiect de ordin inițiat de ministrul Alexandru Rafila și care vizează stabilirea programului de vizite în unitățile sanitare publice. Actul normativ se află în dezbatere publică până pe 26 noiembrie, timp în care oricine poate trimite observații și sugestii.

Astfel, potrivit proiectului de ordin, aparținătorii își pot vizita rudele internate de luni până vineri, între orele 15.00-20.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 10.00-20.00, însă vor avea voie numai câte 30 de minute. Accesul vizitatorilor în salon este permis astfel: a) în saloanele cu un număr de cel mult trei paturi, un vizitator/pacient, putând fi vizitat un pacient în același timp; b) în saloanele cu un număr mai mare de trei paturi, un vizitator/pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp. Nu este permis accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute.

În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile/compartimentele fără risc, programul de vizită poate fi limitat la maximum 15 minute, iar în secțiile/compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat. În timpul vizitei, vizitatorii au următoarele obligații: a) să poarte echipament de protecție (asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară) adaptat în funcție de gradul de risc al secției; b) să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

„La internare, unitatea sanitară alocă fiecărui pacient un cod numeric unic, care va fi comunicat aparținătorilor. Furnizarea telefonică către aparținători a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului numeric unic. Unitățile sanitare au obligația, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, de a elabora proceduri și de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate aparținătorilor, telefonic/sms, la cerere, următoarele informații: secția/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului. Vizitarea pacienţilor în secţiile/compartimentele de terapie intensivă este permisă zilnic, cu respectarea prevederilor de mai sus”, se arată în proiectul de ordin.

Potrivit acestuia, în cazul suspendării programului de vizită sau în situația în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secțiile / compartimentele au obligația să-i informeze zilnic prin telefon pe aparținătorii acestora prin medicul curant / medicul de gardă / personalul desemnat despre starea și evoluția pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului. Pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile / compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, aparținătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie / compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

„În cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia / compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparținătorii au dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră. În măsura în care condiţiile din secţie / compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie / compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei / compartimentului. În cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile / compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoțitor poate fi permanent, cu respectarea măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor”, se mai arată în proiectul de ordin.

Și în cazul copiilor internaţi în secţiile de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparținători, dacă se solicită acest lucru. Regula este valabilă și pentru copiii de până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile spitalului. Iar în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile spitalului, se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, însă cu acordul şefului de secţie.

Programul de vizite se va afișa la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare. Este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice, cu excepția taxelor legate de parcare. Nerespectarea prevederilor din acest proiect de ordin de ministru constituie cauză de încetare a contractului de management.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.