Polițiștii i-au îndrumat pe liceeni din Codăești să respecte legea

Peste 150 de elei de la Liceul „Ștefan cel Mare” din Codăești au fost îndrumați de polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Biroului Siguranță Școlară pentru a respecta legislația rutieră, dar și să refuze consumul de droguri și substanțe psihoactive.  

Luni, pe 31 octombrie 2022, polițiștii rutieri și cei specializați în siguranța școlară au desfășurat activități informativ-preventive, la Liceul “Ștefan cel Mare” Codăești. Scopul a fost informarea și conștientizarea elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, cu privire la participarea în condiții de siguranță la traficul rutier, efectele nocive ale consumului de droguri și substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

„Celor peste 150 de elevi prezenți la activități le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice. Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public”, au transmis polițiștii.

Polițiștii i-au instruit pe elevi despre deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice, care se efectuează doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care nu sunt prezente, deplasarea va fi făcută pe partea stângă a străzii, cât mai aproape de marginea acesteia.

Traversarea străzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificația ”Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la colțul străzii, în ambele cazuri după o temeinică și prealabilă asigurare, în stânga și în dreapta.

„Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni.

Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementează substanțele interzise și instituțiile cărora le putem solicita sprijin în vederea acordării serviciilor de consiliere și asistență pentru persoanele consumatoare de droguri”, au mai comunicat polițitii.

De asemenea, în cadrul activității au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Alte recomandările oferite de polițiști:

Să nu deschidă ușa nimănui dacă sunt singuri acasăși să nu spună nimănui când părinții lipsesc de acasă

Să nu ia medicamentele decât în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți. Dacă se simt rău trebuie să îi sune pe părinți.

Să nu iasă din casă fără știrea părinților sau a tutorelui!

Trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri!

Să nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre ei sau familia lor.

Totodată, au fost expuse consecințele pe care le are apelul fals la numărul unic de urgență 112, au fost purtate discuții despre prevenirea disparițiilor de minori și despre siguranța în mediul online.

Inspectoratul de Poliție Județean transmite că activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranța minorilor și consumului de droguri vor fi continuate în perioada următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.