Erolul vasluienilor, Constantin Țurcanu, comemorat la monument

Ieri, la mormântul dorobanțului Constantin Țurcanu din Cimitirul Eternitatea, Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu” București, ca și Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui au organizat evenimente menite să marcheze 90 de ani de la moartea sergentului erou.

Cadre militare, autoritățile locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor publice, elevi și profesori au participat la evenimentul de ieri care a început cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Adrian Chirvasă. S-au recitat poezii, s-au ținut alocuțiuni, au avut loc depuneri de coroane și o scurtă paradă militară, iar cei prezenți au avut ocazia să se încline în fața monumentului eroului reprezentativ al județului Vaslui.

„Sergentul Constantin Țurcanu a murit pe 15 noiembrie 1932 și cu toate că destinul său a fost unul de excepție, posteritatea își amintește de el doar sub apelativul Peneș Curcanul, grație poeziei ce l-a făcut nemuritor scrisă de Vasile Alecsandri”, a transmis col (r) Natalia-Doina Damian, președintele Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt.Ecaterina Teodoroiu” București.

„Constantin Țurcanu a fost unul dintre miile de români al căror sânge a curs pe câmpurile de bătălie, iar el a fost un om norocos. A participat la două dintre cele mai importante evenimente din istoria statului român. Așa cum spunea Mihai Eminescu, „independența este suma istorică a vieții unui popor” și Constantin Țurcanu a fost unul dintre participanții activi la făurirea acestei sume, la obținerea independenței statului român. A avut de asemenea norocul, energia și curajul să fie prezent și la cel de-al doilea moment important din istoria neamului nostru, la făurirea statului național unitar și a avut norocul participând direct la evenimentele primului război mondial. Sper ca șirul acestor manifestări, asemănătoare cu cea de astăzi, să contribuie la veșnica amintire a celui care a fost Constantin Țurcanu”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Un stindard al luptei pentru independență, Constantin Țurcanu a fost veteranul a patru campanii purtate de armata română: Războiul de Independență 1877 – 1878, al doilea război balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916 – 1918 şi campania din Ungaria, 1919.

Municipiul Vaslui are din 1934 un Mausoleu Peneș Curcanul, aflat în Cimitirul „Eternitatea, operă a sculptorului I. Scutari și a meșterilor italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto, care a fost construit cu sprijinul Asociației „Cultul Eroilor” din România.

Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui a desfășurat, la rândul său, la Mausoleul „Peneș Curcanul” din cimitirul „Eternitatea” Vaslui una din activitățile cuprinse în cadrul proiectului cultural „Eroii Războiului de Reîntregire pe străzile Vasluiului”, comemorând personalitatea plutonierului-major Constantin Țurcanu.

Proiectul cultural „Eroii Războiului de Reîntregire pe străzile Vasluiului” este o modalitate de evocare a personalităților vasluiene, plutonierul-major Constantin Țurcanu, cunoscut ca cel ce a transformat porecla în renume – Peneș Curcanul – „Sergentul” din poezia lui Vasile Alecsandri, și mareșalul Constantin Prezan, nume ce a rămas în paginile istoriei războiului dintre 1916-1919 strâns legat de acțiunile de succes ale Armatei Române în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, dar și în înfăptuirea marelui act al Unirii de la 1 decembrie 1918.

Activitatea proiectului a urmărit prezentarea, cu ajutorul actanților, a replicilor costumelor de epocă aparținând celor două personalități, moștenire culturală pe care o transmitem generației tinere, ca un omagiu adus înaintașilor.

Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui a fost reprezentată de muzeografii Ramona Palade, Marian Antoniu, Albert Gabriel Grecu și restaurator Radu Anicolăesei, iar din partea Primăriei Municipiului Vaslui, a participat consilierul Biroului de Activități Culturale și Sportive, George Daniel Necula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.