Elevii din trei școli din Berezeni, consiliați împotriva violenței

Miercuri, 9 noiembrie 2022, elevii din trei școli ale comunei Berezeni au fost consiliați de polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Postului de Poliție Berezeni, sprijiniți de specialiști ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, sub sloganul „Ia atitudine, spune Stop violenței!”.

Pe 9 noiembrie 2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Vaslui, cei de la Postul de Poliție Berezeni și angajați ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, s-au întâlnit cu peste 185 de elevi de învățământul gimnazial și 12 cadre didactice din trei unități de învățământ din comuna Berezeni.

Obiectivul activităților cu caracter preventiv a fost prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.

Elevii au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

De asemenea, polițiștii și specialiștii antidrog le-au explicat că drogurile reprezintă unul dintre cele mai mari pericole, mai ales pentru tineri, întrucât creează dependență, iar această dependență provoacă consumul compulsiv de droguri, cu consecințe dăunătoare pentru persoana dependentă și pentru cei din jurul ei.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni, fiind informați că pot primi consiliere de specialitate dacă se vor afla în situațiile care necesită sprijin.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să IA ATITUDINE ȘI SĂ SPUNĂ STOP VIOLENȚEI!

Polițiștii au transmis o serie de „recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

– Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!

– Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

– Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;

– Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

– Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice:

– Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!

– Evitaţi focalizarea doar pe sancţiune şi excludere şi mai mult pe prevenţie şi susţinere a victimei şi a celui violent!

– Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!

– Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!

Recomandări pentru părinţi:

– Comunicaţi cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea lui trebuie respectată;

– Discutaţi la sfârşitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la şcoală. Începeţi prin a-1 întreba dacă la şcoală a văzut pe cineva hărţuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranţă. Fiţi atenţi la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte!

– Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observaţi că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenţi! Discutaţi deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră şi dacă această situaţie se confirmă, sesizaţi imedia poliţia!

– Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavostră!

– Fiţi fermi cu minorul, dar nu agresivi, violenţa nu este nicidecum o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavostră! Asiguraţi în familie un climat afectiv de bună înţelegere!

– Controlaţi-vă limbajul şi comportamentul în prezenţa copiilor! Aceştia vă vor imita, iar dacă vor avea o atitudine agresivă faţă de ceilalţi, vor primi un răspuns cel puţin la fel de agresiv. Ţineţi minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le daţi!

– Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavostră, motivaţi-1 pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă!

– Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi!

– Fiţi permanent atenţi la modul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul acasă şi la şcoală. Vorbiţi cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce site-uri vizitează, cu cine corespondează prin email, cu cine corespondează prin e-mail sau pe rețelele de socializare!

– Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvemamentale, asociaţii de tineret) – Aceștia vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.