Pentru că, de o bună perioadă de timp, numărul donatorilor de sânge din județ a scăzut considerabil, iar stocurile sunt aproape epuizate, conducerea Centrului Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad face un apel către toate persoanele care ar putea salva vieți să se mobilizeze.

De la declararea pandemiei de SARS-CoV-2, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad se confruntă cu o scădere serioasă a numărului de donatori. Din acest motiv, conducerea instituției face un apel către cei care pot salva o viață să nu ezite și să doneze sânge. Și asta pentru că este nevoie de o donare regulată de sânge, întrucât lichidul vital poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Cu atât mai mult cu cât, în spitalele din județ, sunt bolnavi a căror viață depinde de gestul făcut de cei care donează.
Astfel, pentru a-i determina pe cetățenii fără probleme de sănătate să treacă pragul Centrului în speranța că vor veni în sprijinul semenilor bolnavi, ce necesită transfuzii de sânge, conducerea instituției a postat, ieri, 28 noiembrie, un scurt mesaj, dar cu impact emoțional, prin care îi îndeamnă pe toți potențialii donatori de sânge să înfăptuiască un miracol.
„Apel important! Centrul de Transfuzie Sanguină din Bârlad se confruntă cu o scădere importantă a donatorilor de sânge. Lansăm un apel la solidaritate pentru pacienții care au nevoie de sânge. În fiecare zi cineva are nevoie de sângele tău! Doneaza sânge! Salvează vieți! Vă mulțumim!”, este mesajul publicat de conducerea CJTS Bârlad pe pagina oficială de socializare a instituției.
Pentru că, în această săptămână, salariații beneficiază de zile libere de Sfântul Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională a României (1 Decembrie), reprezentanții instituției îi informează pe potențialii donatori și programul de funcționare din aceste zile: • 30 noiembrie și 1 Decembrie – zile libere, • 2 decembrie – program cu donatorii între orele 7.30-13.30. Pentru cei care vor să doneze, dar nu știu unde este Centrul, datele de contact sunt următoarele: strada Mihail Kogălniceanu, nr. 11, telefon 0335/414.490.
Așa cum prevăd protocoalele, recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire. Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei. Au nevoie de transfuzii de sânge femeile cu complicații ale sarcinii (avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanșate înainte, pe parcursul sau după naștere), copiii cu anemie severă, persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente, bolnavii de cancer, persoanele care sunt supuse unor intervenții chirurgicale, bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puțină hemoglobină) și hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moștenirea unor factori de coagulare anormali).
Cine poate deveni donator?
„Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: • vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 55 ani; pentru persoanele care au peste 50 ani, este necesară o adeverință de la medicul de familie, din care să reiasă că nu este luat în evidența cu boli cronice; • femeile să aibă o greutate peste 60 100 kg, iar bărbații peste 65 kg; • tensiune arterială sistolică între 11 – 18 mmH; • să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice; • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; • să nu aibă / să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele”, spun reprezentanții CJTS Bârlad.
În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.
Pe lângă satisfacția că salvează efectiv copii sau adulți în stare critică, au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), de reducere 100% la abonamentul de transport în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și de șapte tichete de masă.
Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. Odată ce acest lucru a fost confirmat și de analizele efectuate de personalul Centrului, sângele colectat de la donatori va ajunge la pacienții care au foarte mare nevoie de prețiosul lichid pentru a supraviețui, fie că este vorba despre victime ale diverselor accidente (casnice sau rutiere) ori despre bolnavi care necesită intervenții chirurgicale. Spre exemplu, pentru o intervenție pe cord, ar fi nevoie de cel puțin 7-8 pungi cu sânge. Și cum problemele cardiace sunt tot mai frecvente, și nevoia de sânge este mai mare.