Asociația Crescătorilor de Animale Pușcași și unul dintre președinți, fonduri europene APIA obținute cu documente false

Asociația Crescătorilor de Animale, Cultivatorilor de Pământ și Piscicultorilor (ACACPP) Pușcași, județul Vaslui, și unul dintre președinții săi din perioada 2016-2017 au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, recunoscând astfel că au depus documente false pentru a beneficia în mod ilegal de fonduri europeene de la APIA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod Procedură Penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, în speță ACACPP Pușcași, județul Vaslui, și Ioan Enachi, unul dintre președinții săi, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

„În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2016-2017, președintele de la acea vreme al ACACPP Pușcași ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA, n.r.), mai multe documente în care erau consemnate date false (cerere unică de plată, tabel centralizator, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin. În contextul menționat mai sus, APIA a dispus respingerea plăților întrucât documentele depuse de fermier erau contradictorii și nu îndeplineau cerințele legale. În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora”, au menționat procurorii DNA.

Astfel, în cazul inculpatului persoană fizică (fostul președinte Ioan Enachi), instanța a dispus aplicarea pedepsei de opt luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea unor drepturi, iar în cazul inculpatului persoană juridică (Asociația Crescătorilor de Animale, Cultivatorilor de Pământ și Piscicultorilor Pușcași), judecătorii au aplicat o amendă în cuantum de 6.800 lei și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare la sediul Consiliului Local al comunei Pușcași, județul Vaslui, pentru o perioadă de 30 de zile.

Procurorii DNA mai precizează că dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vaslui, ambele fiind înregistrate pe data de 21 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.