Arestat pentru că a condus fără carnet cu șoferul mașinii lângă el

Un tânăr din Ivești a fost reținut pentru 24 de ore după ce a fost prins de polițiști la volanul unei mașini deși nu deținea permis de conducere. Șoferul mașinii stătea lângă el învățându-l să conducă, dar pe un drum național, DN 11A.

Pe 6 noiembrie 2022, la ora 20:10, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 11A, în localitatea Ivești au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 19 ani.

Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că cel de la volan nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, în vreme ce alături de elera un bărbat de 25 de ani, din comuna Băcani, posesor de permis de conducere, care i-ar încredințat tânărului autoturismul spre a fi condus pe drumurile publice.

A doua zi, ieri, pe 7 noiembrie 2022, în baza probatoriului administrat, polițiștii bârlădeni l-au reținut pe tânăr, pe o perioadă de 24 ore. El urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunerea dispunerii unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a persoanelor implicate, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Polițiștii vasluieni precizează că articolul 335 din Codul Penal, care se referă la „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prevede următoarele: „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.