17 noiembrie, Ziua Națională fără Tutun

Joi, când la nivelul întregii țări este marcată Ziua Națională fără Tutun 2022, DSP Vaslui organizează campania „Țigările otrăvesc oamenii şi planeta!”. Activitățile educative se adresează elevilor din județ și vor fi organizate pe parcursul întregii luni.

În fiecare an, în cea de-a treia joi a lunii noiembrie, este celebrată Ziua Națională fără Tutun. În 2022, ziua cade pe data de 17 noiembrie. Pentru a reaminti oamenilor cât de nociv este fumatul, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui organizează campania „Țigările otrăvesc oamenii şi planeta!”, al cărei slogan este „Renunțati la fumat pentru sănătatea voastră și a planetei!”.

Campania are scopul de a conştientiza populația şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli / dizabilități / decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și își propune să crească gradul de conștientizare în rândul populației generale în privința riscurilor asociate fumatului, atât la nivel individual, asupra sănătății organismului, cât și la nivelul societății, prin amprenta negativă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.

„Până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (intoxicație cu nicotină), o boală cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun. Producția și consumul de tutun contribuie la încălzirea globală, eliberând anual în mediu 80 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), echivalentul conducerii a 17 milioane de mașini pe benzină în fiecare an. În anul 2017, România s-a clasat pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE. Cât privește consumul de tutun în România, 30,7% (5,63 de milioane) dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun (fumat, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit)”, a precizat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

Potrivit acesteia, campania din 2022 este un apel pentru conștientizarea pericolului pe care tutunul îl reprezintă, pentru om și mediu înconjurător.

Pe parcursul lunii noiembrie, reprezentanții DSP Vaslui, în parteneriat cu asistenții medicali comunitari din județ, organizează activităţi educative pentru elevi cu tema „Țigările otrăvesc oamenii și planeta!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.