Vasluienii trebuie să știe: Cererile pentru ajutoarele de încălzire se depun până pe 15 octombrie!

Primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș, a anunțat pentru data de 5 octombrie debutul primirii de cereri la Primărie pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței în sezonul rece 2022-2023. Deși celelalte primării vasluiene nu par să se grăbească să anunțe populația, potrivit legii termenul limită pentru depunerea cererilor este 15 octombrie, iar iarna care va aveni se anunță una foarte dificilă pentru vasluieni.

Deși autoritățile nu se grăbesc să avertizeze populația, potrivit legii, termenul limită pentru depunerea cererilor de acordare a ajutorului de încălzire a locuinețelor, este 15 octombrie.

Primarul comunei Șuletea, Ciprian Tamaș, este o excepție în acest context, edilul publicând în online anuntul potrivit căruia de la data de 5 octombrie primăria comunei primește cereri, alături de informații privind actele necesare.

Ajutor încălzire 2022 – 2023: Condiții, acte necesare, valoare ajutoare, termen cerere

Plățile vor acoperi o subvenție lunară care se va plăti în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023. Subvenția pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure.

Condiții:

Beneficiarii pot depune la Primărie până la 15 octombrie o cerere, iar la completarea formularului, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. În vederea stabilirii dreptului la ajutor pentru încălzire, primarii solicită acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei.

Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

Acte necesare:

Ajutorul pentru încălzire se solicită la Primăria de care aparține beneficiarul, iar primul pas pentru subvenție este depunerea unei cereri și declarații pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, la Unitatea Administrativ Teritorială.

Dosarul pentru subvenția la încălzire se completează astfel:

– Adeverință registrul agricol

– Copii documente pentru toți membrii familiei

– Adeverință de salariat, cu venitul net sau cupon de pensie

– O factură de curent recentă

Pentru încălzirea cu gaze trebuie procesul verbal de punere în funcțiune și o factură recentă. Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

– ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;

– ajutor pentru gaze naturale;

– ajutor pentru energie electrică;

– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Valoare sprijin 2022 – 2023:

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

– în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;

– în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;

– în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;

– în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;

– în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;

– în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;

– în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;

– în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;

– în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;

– în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică sau 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri. În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Cine nu poate primi ajutorul

Din lista beneficiarilor cu venituri mici sunt excluși gospodarii care dețin spre exemplu un tractor sau au moară de cereale. În plus pe lista celor care nu pot cere subvenția pentru încălzire, se află:

– Proprietarii care au mai multe case;

– Beneficiarii care dețin mai mult de 0,20 ha teren intravilan și lucrează mai mult de 0,09 ha solar

– Beneficiarii vreunei măsuri UE

– Deținătorii de bani în conturi mai mult de 3.000 lei

– Cei care dețin 2 autoturisme, 1 tractor sau 1 autoutilitară/combină autopropulsată;

– Cei care dețin utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;

– Cei care dețin utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;

– Cei care dețin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depășeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.