Familiile defavorizate din Bârlad care vor să beneficieze de ajutoare de căldură și de suplimentul pentru energie în baza Legii nr. 226/2021 în această iarnă își vor putea depune dosarele începând de luni, 17 octombrie. Pentru sezonul rece 2022-2023, condițiile care exclud acordarea ajutoarelor au rămas tot cele de iarna trecută.

Bârlădenii care doresc să beneficieze de ajutoarele pentru încălzirea din timpul iernii, precum și de suplimentul pentru energie acordat în baza Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie își vor putea depune dosarele complete în acest sens începând de lunea viitoare (17 octombrie).
Pentru a evita pe cât posibil aglomerațiile mari de solicitanți, autoritățile locale au stabilit mai multe locații pentru preluarea cererilor: • sediul Direcției de Asistență Socială din Bulevardul Epureanu nr. 35 (pentru subvenții la gaze naturale / energie termică / energie electrică / lemne); • sediul Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu” – Secția pentru Copii din Bulevardul Republicii nr. 149 (pentru subvenții la gaze naturale); • sediul Centrului de Informare și Documentare din Perioada Regimurilor Totalitare (Casa „Dej”) – strada Prof. Gh. Vrabie / zona Confecții, în spate Capșa (subvenții la gaze naturale); • sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Bulevardul Republicii nr. 281 / la intrarea în Grădina Publică (pentru subvenții la gaze naturale).
Trebuie știut că dosarele pot fi depuse de luni până vineri, între orele 9.00 – 14.00. Documentele necesare pot fi găsite și descărcate de pe pagina de internet a Primăriei Bârlad (http://www.primariabarlad.ro/).
Ca și în anii trecuți, ajutoarele de încălzire se vor acorda tot în intervalul 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023. Se pot înscrie doar persoanele singure sau familiile care locuiesc efectiv la adresa pentru care se solicită ajutor, sunt înscrise în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Este important de știut că nu pot beneficia de subvenție decât cei care realizează venituri de până la 1.386 lei pe membru de familie (în cazul ajutoarelor pentru energie termică, gaze naturale și energie electrică) și de 1.280 lei pe membru de familie (în cazul ajutoarelor pentru lemne sau combustibili petrolieri), respectiv de 2.053 lei pentru persoana singură (în cazul ajutoarelor pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi și petrolieri).
Însă, cu cât veniturile sunt mai mici la toate categoriile de beneficiari, cu atât cuantumul alocat va fi mai mare. Asta fie că este vorba despre familiile care utilizează gaze naturale (la sobe sau centrale termice), energie electrică sau lemne. Cel mai mult vor primi persoanele sau familiile care au venituri sub 200 lei pe membru de familie. Astfel, cei care folosesc energie electrică vor primi câte 500 lei pe lună, cei care se încălzesc cu sobe pe lemne ori combustibili petrolieri vor primi câte 320 lei pe lună, iar cei care utilizează sobe sau centrale pe gaz vor primi câte 250 lei pe lună. Evident, pe măsură ce veniturile cresc, nivelul ajutoarelor va scădea, cele mai mici ajutoare fiind de 25 lei (pentru încălzirea pe gaze naturale), 32 lei (pentru încălzirea pe lemne ori combustibili petrolieri) și 50 lei (pentru încălzirea cu energie electrică). Vorbim aici de persoanele care realizează venituri cuprinse între 1.280,1 – 1.386 lei pe membru de familie.
La aceste sume se adaugă și suplimentul lunar pentru energie, care variază în funcție de tipul de încălzire: 10 lei pe lună pentru încălzirea pe energie termică și gaze naturale, 20 lei pe lună pentru încălzirea pe lemne ori combustibili petrolieri și 30 lei pe lună pentru încălzirea cu energie electrică. În cazul locuințelor racordate doar la curent electric, suplimentul acordat este de 70 lei pe lună.
Ajutoarele de încălzire nu-s pentru toți!
Este bine de știut că lista bunurilor ce duc la excluderea ajutoarelor a rămas aceeași ca și în anii anteriori. Concret, cei care dețin alte imobile în afara locuinței sau chiar terenuri ce împrejmuiesc locuințele și care depășesc 1.000 metri pătrați (în urban) sau 2.000 metri pătrați (în rural), autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mică de zece ani, autoutilitare, autocamioane, remorci, rulote, microbuze, autobuze, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă sau iahturi nu beneficiază de ajutoarele pentru încălzire. Același lucru este valabil și pentru proprietarii de utilaje agricole (tractor, etc.), utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale, etc.), utilaje de prelucrat lemnul (gater, drujbă, etc.) sau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Nici cei care au terenuri, animale sau păsări a căror valoare netă de producție anuală trece de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv 2.500 euro pentru familii nu primesc subvențiile pentru încălzire.