Casa Sturdza se redeschide pentru doi artiști de o valoare recunoscută

„După sculporul Marcel Guguianu, alți doi artiști vor beneficia de un loc binemeritat în galeria personalităților marcante a căror munca și valoare este recunoscută, așa cum se cuvine de contemporani și evident de concitadinii săi. Practic, imobilul Casa Sturdza se va transforma într-un Muzeu al Colecționarilor oferite de cei doi prestigioși artiști”, transmit reprezentanții Muzeului „Vasile Pârvan” din municipiul Bârlad.

Este vorba despre verrnisajul expoziției permanente „Interferențe”, care va avea loc dumnică 23 octombrie 2022 la Casa Sturdza, din strada Vasile Parvan, nr. 4, la ora 11.00, prilej cu care va fi lansat catalogul cu titlul „Colecția Corneliu Vasilescu”, realizat de muzeograf Gabriela Albu, și albumul  de autor „Dragoș Pătrașcu”, editat de Centrul de Cultură „George Apostu”, Bacău.

„Timp mai bine de un deceniu spațiul expozițional găzduit în imobilul Casa Sturdza, a fost închis, necesitând ample lucrări de reparații. S-a reușit, în cele din urmă, realizarea unor intervenții care au readus, în primăvara acestui an, clădirea în circuitul muzeistic. Cu prilejul repunerii în circuitul expozițional a sălilor, am organizat, în luna mai a.c., cea de-a IV a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană N.N. Toniza, cu o largă participare, cuprinzând lucări semnate de aproape 200 de artiști, din 40 de țări”, explică cei de la Muzeul „Vasile Pârvan”.

La evenimentul amintit vor prezenta prof. univ. dr. Petru Bejan, critic de artă, și Lucian Vasiliu, scriitor.

Vernisajul va fi urmat, la ora 12.00, de un concert extraordinar susținut de profesori de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, respectiv muzicienii: Petrea Gîscă – corn; Aurelia Simion – pian; Constantin Stavrat – vibrafon. Evenimentul va avea loc la Pavilionul expozițional Marcel Guguianu. 

Corneliu Vasilescu s-a născut la 23 octombrie 1934 la Bârlad, fiind pictor și grafician, reprezentant al expresionismului abstract. Artistul se înscrie în prelungirea prestigioasei tradiții a coloriștilor români. Cu o experiență de viață românească, abordând creația de pe bazele unei bogate culturi artistice și filosofice, pictorul îmbină un temperament tumultuos, avid de spațiu și de mișcare, cu un spirit riguros ce domină autoritar elementele limbajului.

Pictorul declara, cu ceva timp în urmă, referiror la abordarea sa artistică că „valorific aportul picturii abstracte prin elaborarea semnului de narativitate și mimetism, renunțând deliberat la abilitățile figurative care pot contribui la o personalizare a stilului, dar raportându-l, ca un fapt secund, la realitatea exterioară. De aceea, consider semnul abstract cel mai autoritar, cel mai definitor al stilului…”

„Lucrările lui Vasilescu pot servi la refacerea itinerariului pe care artele vizuale europene l-au parcurs în ultimii cincizeci de ani, cunoscând mișcări în salturi bruște, pentru a reuși să fie recunocute de îndată și înțelese ca itinerarii plauzibile. Maxima prudență în variațiuni care îl conduc în schimb pe acest notabil artist român, dau de înțeles că a parcurs un drum, că poate să fie el însuși la condiția situației de eliberare cromatic-abstractă a gestului.” (Domenico Cadoresi, 1984)

Dragoș Pătrașcu s-a născut în anul 1954, Floreşti, jud. Vaslui. Este absolvent al Universității de Arte „George Enescu”, Iaşi, Facultatea de Arte plastice, Decorative și design.

„Cu certitudine, este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani. Un doctorat despre estetica americanului Arthur Danto îl situează în miezul preocupărilor de resemnificare a «operei de artă» și de legitimare a experimentelor postmoderne. Artistul explorează latențele infinite ale plasticității, trecând cu ușurință de la desen la gravură; de la grafică și colaj fotografic, la imaginea text; de la pictura «tactilă», la tablourile cu obiecte și instalațiile complexe, tridimensionale. Genurile sunt abil combinate, astfel încât să contrazică atât rutina exclusivei specializări, cât și utopia limbajului pur. Remarcabile sunt, deopotrivă, mobilitatea compozițională, flexibilitatea stilistică, «spiritul de finețe» al execuțiilor.” (prof. univ. dr. Petru Bejan, 2020).

„Dragoş Pătraşcu este perceput drept unul dintre marii virtuozi ai desenului în arta contemporană, în descendenţa imperială a rafaelismului, prin ductul evanescent al liniei şi în arhitecturarea formelor, dar cu o fascinantă fabulaţie barocă a compoziţiilor.” (Corneliu Antim, 2004).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.