Construcția noului spital vasluian, tot mai aproape de realitate

Transformarea fostelor clădiri ale „Spitalului Vechi” din municipiul Vaslui într-o unitate medicală nouă și modernă pentru municipiului Vaslui printre contur. Ieri, Consiliul Județean a aprobat proiectul prin care a fost aprobată documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru investiția în valoare de 385 de milioane de lei.

„Prin realizarea investiției „Construire Sectii la Spitalul Nr. 2 Vaslui”, va crește gradul de confort al pacienților care apelează la sistemul medical public și se vor asigura spații corespunzătoare, modernizate și dotate în care actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții. Prin acest demers, se urmărește și stimularea tinerilor specialiști să profeseze întrun cadru modern și performant, limitându-se astfel migrația specialiștilor către capitala țării”, se spune în proiectul de hotărâre aprobat ieri de către consilierii județeni întruniți în ședință la Centrul de Afaceri.

Proiectul de hotărâre a privit „aprobarea documentației tehnico-economice (faza PT) și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Construire secții la Spitalul nr. 2 Vaslui””, și a fost nevoie de aprobarea sa pentru depunerea documentației în baza Programului Național de Redresare și Reziliență, după ce a fost nevoie de extinderea unor suprafețe construite, pentru ca clădirile să primească autorizațiile de securitate la incendiu.

Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de  385.555.807,62 lei, din care construcțiilor le sunt alocate suma de 267.554.582,83 lei

În luna iunie a acestui an, proiectul privind construcția Spitalului Vechi a fost inclus pe lista de finanțare din PNRR cu 60 de milioane de euro. Prin proiect se va construi un spital nou cu 204 paturi în saloane (43 de saloane) și 18 paturi în sălile de tratament.

„Proiectul a început cu un parteneriat dintre Consiliul Județean și Primăria Vaslui. Noi am refăcut proiectul și am căutat fonduri pentru finanțare. Dacă nu era fișa PNRR unde am fost incluși și mai țineam proiectul doi ani trebuia să îl reproiectăm din nou. E un proiect în evoluție și orice suplimentare de spațiu necesită aprobarea naostră. Intervin schimbări în plan normativ. E foarte bine să purtăm acest dialog, pentru că îi capacităm pe cei interesați să înțeleagă mai bine”, spunea, în luna iunie,  Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

Construcția unui spital nou în locul secțiilor cunoscute de vasluieni ca „Spitalul Vechi” este un plan mai vechi al autorităților. În anul 2014 a fost încheiat un contract de asociere între CJ Vaslui și Consiliul Local (CL) Vaslui, în vederea modernizării spitalului. În ședință din luna iulie 2019 a CL Vaslui, a fost aprobat un act adițional la contractul de asociere dintre autoritățile locale și CJ Vaslui, pentru construirea unui spital municipal. Potrivit actului adițional, CJ Vaslui preia de la CL Vaslui documentația realizată, conform asocierii, în vederea implementării investiției. Cele trei secții ale unității de sănătate se vor ridica pe terenul disponibil din curtea Spitalului nr. 2, de pe strada Doctor Ghelerter nr 2. Prin proiect se va construi un spital nou cu 204 paturi în saloane (43 de saloane) și 18 paturi în sălile de tratament. De asemenea, proiectul prevede construcția de drumuri, alei, parcări, iluminat incintă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.