Aproape 4.500 de elevi din Zorleni, Fălciu, Bogdana, Huși, Murgeni, Vaslui, Băcești și Cepești vor primi un prânz cald la școală

Pe parcursul anului școlar 2022-2023, vor beneficia de o masă caldă la școală aproape 4.500 de elevi din opt unități școlare din județ, dublu față de anii precedenți, când primeau un suport alimentar peste 2.100 de elevi din patru unități școlare. Spre deosebire de anii anteriori, pachetul alimentar – fie că vorbim de o masă caldă sau de un sandwich – va avea o valoare de 15 lei/zi/copil, suma fiind majorată cu 5 lei.

Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 105 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 300 de unități de învățământ preuniversitar de stat, normativul fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 657 din 30 iunie 2022. Așa cum se arată în ordonanță, programul își propune să prevină și să combată abandonul școlar. Dar, spre deosebire de anii precedenți, de prânzul cald vor beneficia preșcolarii, elevii și liceenii acelorași 150 de unități școlare din țară care au figurat pe lista aprobată de Guvern în anul 2020, la care s-au adăugat încă 150 de grădinițe, școli și licee din țară.

Potrivit actului normativ, suportul alimentar constă fie într-o masă caldă, preparată în regim propriu sau în regim catering, fie într-un pachet alimentar (sandwich și un fruct). Indiferent de variantă, niciunul dintre produse nu trebuie să se afle pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți. Așa cum a fost conceput Programul-pilot, de masa caldă sau de pachetul alimentar vor beneficia doar preșcolarii / elevii prezenți la activitățile didactice, iar suportul alimentar va fi acordat doar în perioada cursurilor școlare, nu și în vacanțe. Valoarea zilnică a pachetului alimentar a fost majorată de la 10 lei/beneficiar/zi, cât era anul trecut, la 15 lei/beneficiar/zi.

Prânz la școală pentru copiii din patru unități vasluiene

Spre deosebire de ultimii trei ani, când, în Programul-pilot erau incluse patru unități școlare din totalul de 150 la nivel național, în noul an școlar, la nivelul județului Vaslui, un prânz cald vor primi copiii din opt unități incluse în totalul de 300 la nivel național.

Este vorba despre:

• Școala Gimnazială „Ion Murgeanu” Zorleni, comuna Zorleni (964 copii);

• Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” Fălciu, comuna Fălciu (457 copii);

• Școala Gimnazială nr. 1 Bogdana, comuna Bogdana (140 copii);

• Școala Gimnazială „Anastasie Panu” Huși (856 copii);

• Liceul Tehnologic „Ghenuță Coman” Murgeni (431 copii);

• Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui (812 copii);

• Școala Gimnazială „Teodor Juncu” Băcești, comuna Băcești (639 copii);

• Școala Gimnazială nr. 1 Cepești, comuna Bogdănița (185).

Ce vor mânca la școală copiii?

În ședința de Guvern din 31 august, Executivul a adoptat normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 105/2022. Potrivit acestora, pachetul alimentar va conține: produse de panificație (pâine feliată sau batoane/chifle) 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului; produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului; legume (roșii, castraveți, salată sau alte produse similare) 40g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea, se va adăuga un fruct. La rândul său, masa cald va fi preparată conform principiilor ce trebuie respectate în pregătirea mâncării pentru copii. Pentru copiii cu diabet, intoleranță la lactoză sau alte probleme de natură medicală, se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist.

Pe lista preparatelor culinare ce urmează să fie gătite în regim propriu sau livrate în regim catering se regăsesc nu mai puțin de 25 de variante orientative ce includ sugestiile Institutului de Sănătate Publică:

1. Ciorbă de legume;

2. Supă de pui cu legume;

3. Ciorbă de văcuță cu legume;

4. Legume cu piept de pui la grătar;

5. Mâncare de mazăre cu piept de pui;

6. Pilaf cu legume și ficăței de pui;

7. Piure de morcov cu grătar de pui;

8. Piure de cartofi cu piept de curcan;

9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;

10. Ghiveci de legume cu pui;

11. Orez cu legume și pui la tavă;

12. Sufleu de broccoli cu brânză;

13. Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;

14. Tocană de legume cu orez brun;

15. Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;

16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;

17. Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;

18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;

19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);

20. Macaroane cu brânză;

21. Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză și ou);

22. Quinoa cu legume;

23. Sandvici cu unt, cașcaval, șuncă și legume (roșii, castravete, salată);

24. Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov);

25. Un fruct întreg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.