Un nou telescop în dotarea Observatorului Astronomic din Bârlad

De curând, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a intrat în posesia unui nou telescop, primit prin donație din parte unei societăți comerciale din județ. Anunțul a fost făcut de muzeograful Ciprian Vîntdevară, șeful Serviciului Astronomie din cadrul muzeului, care a publicat și câteva fotografii realizate de noul echipament intrat în dotarea instituției.

„Imagini cu noul telescop de astrofotografie şi cercetare ştiinţifică de la Observatorul Astronomic al Muzeului «Vasile Pârvan» Bârlad. În perioada aprilie – iulie 2022, am reuşit să facem un upgrade la setupul de astrofotografie şi cercetare ştiinţifică. Achiziţia a fost posibilă prin donaţie privată, iar cu această ocazie doresc să mulţumesc sponsorului SC Safir SRL pentru susţinerea acordată. De asemenea, vreau să mulţumesc colaboratorului meu Claudiu Daniel, pentru sprijinul acordat la partea de colimare şi integrare a noului telescop în interiorul cupolei Pulsar de 2,2 m. Caracteristicile noului setup sunt: Telescop Newton de 250 mm, f/3 – reducător de focală şi coma corector 75 X – NEXUS STARIZONA. Camera ASI1600, roată de filtre şi filtre HOS / LRGB. Montură ecuatorială EQ6 PRO. Camera de ghidaj ASI 120 şi lunetă de ghidaj – 53 mm. Dimensiune câmp camera principală: 1.35 x 1.02 grade”, a precizat Ciprian Vîntdevară.

Muzeograful a precizat că, în cursul lunilor iunie şi iulie, au fost realizate mai multe proceduri de integrare a setupului menţionat mai sus şi dar și imagini test la câteva obiecte deep sky vizibile în acea perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.