Terapie inovatoare pentru copiii cu autism din Bârlad și împrejurimi

Asociația „Prin ochii lui Patrik”, înființată luna trecută, la Bârlad, pentru ajutorarea copiilor cu dizabilități, în special a celor diagnosticați cu autism, îi invită pe părinții care au copii în această situație să apeleze la specialiștii ONG-ului. Aici, copiii vor beneficia de 3C Sport Autism Program, cunoscut sub denumirea de Terapie 3C (Conștientizare, Coordonare și Concentrare), terapie implementată în premieră la Bârlad.

Din luna iulie, în rândul ONG-urilor din Bârlad care au drept scop sprijinirea copiilor cu dizabilități a intrat și Asociația „Prin ochii lui Patrik”, ce își propune să ajute în special copiii diagnosticați cu autism. Deși funcționează abia de o lună, ONG-ul situat pe strada Colonel Simionescu Sava, nr. 16, „a intrat deja în pâine”, în prezent ocupându-se de câțiva copiii autiști din Bârlad și comunele limitrofe.

Pentru a veni în sprijinul cât mai multor copii cu autism, reprezentanții asociației îi așteaptă pe părinți să îi înscrie aici, fie că sunt din Bârlad, Huși, Negrești sau din alte zone ale județului. Cu atât mai mult cu cât „Prin ochii lui Patrik” este primul ONG din Bârlad care implementează Terapia 3C (Conștientizare, Coordonare și Concentrare), o metodă de recuperare neuro-psihomotorie, ce se realizează cu ajutorul unui ansamblu de exerciții de coordonare adaptate.

„Această metodă îndelung testată pe sute de persoane cu autism și alte dizabilități/deficiențe a fost inventată și fondată de profesorul și antrenorul de arte marțiale Paul Constantin Cojocaru. Majoritatea persoanelor cu elemente de autism sau deficiențe asociate se confruntă cu grave deficiențe de propriocepție (nu conștientizează propria corporalitate, nu dispun voluntar și constient de propriul potențial psiho-fizic). Principalul aspect ce trebuie recuperat este tocmai acesta, cel neuro-psihomotor. În fiecare copil/persoană cu autism există în stare latentă potențialul unui copil tipic, această noțiune este regăsită din plin în această metodă inovatoare, Terapia 3C. Anii de practică cu extraordinar de multe rezultate au confirmat din plin această ipoteză. Alternativa 3C este o nouă metodă care optimizează într-un procent foarte mare șansele persoanei cu nevoi speciale de integrare și incluziune în comunitate și societate. Terapia 3C nu se află în contradicție cu niciuna din terapiile utilizate în prezent în tratarea autismului sau a altor dizabilități. Terapia 3C nu face decât să amplifice rezultatele obținute in abordările cognitiv-comportamentale”, spune Denisa-Elena Jianu, terapeut licențiat.

Terapia 3C: cui se adresează, ce face/nu face?

Terapia 3C a fost concepută pentru a ajuta copiii cu autism, dar aplicabilitatea ei poate fi extinsă și la ameliorarea altor afecțiuni neuro-motorii. Terapeuții licențiați din Terapia 3C reușesc să construiască la persoana cu autism sau alte afecțiuni asociate gândirea motrică, inteligență motrică și disciplină motrică. Acestea se construiesc cu ajutorul unor coduri aplicate exercițiilor sau complexelor de exerciții. Cu implicare din partea terapeutului și a familiei, toate aceste achiziții trebuie aduse la un grad cât mai mare de adaptativitate. De asemenea, se optimizează abilitățile de interacțiune socială, datorită faptului că ea se practică în grup.

Copilul va învăța: să meargă, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe bârnă. Totodată, va conștientiza utilitatea mișcărilor învățate și valoarea lor practică, va conștientiza contextul în care se află, prezența celor din jur și își va ajusta comportamentul în funcție de ei. Persoana cu autism va învăța ce înseamnă disciplina, va învăța oportunitatea dezvoltarii unor anumite comportamente într-un context social. Va dobândi curaj, încredere în el, dorința de a experimenta lucruri noi. Instinctul de joc este o mare lipsă a copilului autist. Va descoperi satisfacția reușitei și dorința de a repeta acest lucru. Va putea utiliza abilitățile dobândite în viața de zi cu zi! Cu alte cuvinte, va deveni psiho-motric independent. Dintr-un copil asistat permanent va deveni unul parțial asistat sau neasistat.

„Terapia 3C nu se poate substitui altor terapii de pe alte arii de dezvoltare. Terapia 3C nu poate forma la copil alte deprinderi specifice în afara celor vizate prin exerciții special concepute pentru această arie. În schimb, copilul va beneficia de o pregătire importantă, îi «construim» încrederea în sine, curajul, dorința de a încerca lucruri noi, flexibilitatea în gândire, abilități de comunicare de bază și dorința de a interacționa cu ceilalți. În ce constă Terapia 3C? Aceasta este un ansamblu de exerciții elaborate în timp, selectate după gradul de eficiență maximă. Exercițiile de bază sunt extrem de simple și accesibile. Toate exercițiile vizează transmiterea informației pe calea aferentă (de la mușchi la creier), scopul fiind acela de a activa / reactiva / construi, în funcție de caz, o rețea neuro-motorie funcțională. Odată redusă deficiența proprio-ceptorie (incapacitatea de a dispune voluntar și conștient de propriul potențial psiho-fizic), copilul va dezvolta un COMPORTAMENT PSIHOMOTOR AUTONOM ȘI ADAPTATIV. Pentru a avea rezultate în Terapia 3C, alegeți să lucrați doar cu terapeuți cu certificat și licență anuală (solicitați terapeuților să facă dovada acestora)”, a mai precizat terapeutul Denisa-Elena Jianu.

Părinții interesați pot suna la numărul de telefon 0771.010.905 sau să trimită un e-mail pe adresa denisa_eni@yahoo.com, pentru evaluarea și înscrierea copiilor cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.