CUP Bârlad, o nouă dezinsecție pe raza orașului

SC CUP SA Bârlad anunță că, la mijlocul săptămânii viitoare, va derula o nouă acțiune de stârpire a țânțarilor, muștelor și căpușelor. Acțiunea își propune să combată insectele pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase transmise prin înțepăturile de insecte, inclusiv a infecției cu virusul West Nile, ce cauzează meningo-encefalită.

În sezonul cald, înmulțirea țânțarilor devine o adevărată problemă la nivelul Bârladului, nu doar pentru localnicii exasperați de insectele care îi înțeapă și le pot transmite diverse boli infecțioase, ci și pentru cei din conducerea orașului care, an de an, sunt asaltați de solicitări din partea cetățenilor care cer stârpirea lor. Așa că autoritățile au hotărât să declanșeze a 12-a acțiune de combatere a țânțarilor, muștelor și căpușelor din oraș din această vară (celelalte 11 au avut loc în lunile iunie-iulie-august), responsabilă de acțiune fiind SC Compania de Utilități Publice (CUP) SA Bârlad, firmă acționariată de Consiliul Local Bârlad.

Ca și dățile trecute, primele vizate de dezinsecție sunt spațiile verzi din Grădina Publică, Parcul „Victor Ion Popa”, dar și locurile de joacă pentru copii. Stropirea cu insecticid va viza și spațiile verzi din zonele de blocuri și case, precum și scuarurile și aliniamentele stradale din Nordul Bârladului. Acțiunea va începe în noaptea de miercuri spre joi (24/25 august), în intervalul orar 23.00 – 5.00, pe teren urmând să se deplaseze autoutilitare dotate cu pulverizatoare, iar acolo unde nu e posbil, stropirea va fi făcută de muncitori care vor căra atomizoare similare în spate.

Ulterior, în noaptea de joi spre vineri (25/26 august), în același interval orar, „vânătorii” de insecte se vor muta în jumătatea de Sud a orașului. Astfel, aceștia vor pulveriza cu insecticid pe spațiile verzi din zonele de blocuri și de case, în zona de protecție a pârâului Valea Seacă și canalele aferente, în Parcul „Mihai Eminescu”, în zona lacului Prodana, în locurile de joacă pentru copii și în scuaruri și aliniamente stradale din Sudul orașului.

„În acțiunile efectuate pedestru și cu autoutilitara, insecticidul folosit este Solfac Trio EC 140 NF, produsul fiind avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății, având avizul nr. 5645BIO/18/12.24. Pentru acțiunea de dezinsecție din zona Lacului Prodana, se va folosi substanța VectoBac WG, având autorizația nr. RO/2017/0202/MRA/FR-2015-0038. În funcție de condițiile meteorologice, lucrările vor fi reprogramate la interval de 24 ore. Precauții: sunt solicitați crescătorii de albine și pasionații de sericicultură în luarea de măsuri de protejare, deoarece insecticidele utilizate pot fi periculoase pentru familiile de albine și viermii de mătase”, se precizează în anunțul conducerii SC CUP SA Bârlad referitor la acțiunea de dezinsecție.

Măsuri de prim ajutor – insecticid Solfac Trio EC 140 NF

Indicaţii generale: Se va ieşi din zona periculoasă. Aşezaţi şi transportaţi victima într-o poziţie laterală stabilă. Scoateţi imediat hainele contaminate şi depozitaţi-le în siguranţă.

Inhalare: Se va ieşi la aer curat. Se va culca persoana respectivă şi se va ţine la căldură. Se va anunţa imediat un medic sau spitalul de urgenţă.

Contactul cu pielea: Se va spăla imediat cu apă şi săpun. Dacă simptomele persistă, se va chema un medic.

Contactul cu ochii: Se va clăti imediat şi din abundenţă cu apă, inclusiv sub pleoape, timp de cel puţin 15 minute. Scoateţi lentilele de contact, dacă există, după primele 5 minute şi continuaţi să clătiţi cu apă. Se va acorda asistenţă medicală dacă iritaţia creşte şi persistă.

Ingerare: NU se va induce stare de vomă. Se va clăti gura. Se va anunţa imediat un medic sau spitalul de urgenţă.

Măsuri de prim ajutor – insecticid VectoBac WG

Indicaţii generale: Atunci când simptomele persistă sau în toate cazurile în care există cel mai mic dubiu, trebuie consultat medicul.

Inhalare: Se va ieși la aer curat. Atunci când simptomele persistă sau în toate cazurile în care există cel mai mic dubiu, trebuie consultat medicul.

Contactul cu pielea: Se vor scoate imediat toate hainele contaminate. Se va spăla imediat cu apă și săpun.

Contactul cu ochii: Se va spăla bine cu multă apă, inclusiv sub pleoape. Dacă persistă iritația oculară, se va consulta un medic specialist.

Ingerare: Se va clăti gura. Niciodată nu se va încerca să se forțeze o persoană inconștientă să înghită. NU se va induce stare de vomă. În caz de înghițire, se va consulta imediat medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.