Bârlădenii care au poluat Pârâul Valea Seacă, amenzi usturătoare

Nu mai puțin de 65 de amenzi în valoare totală de 20.900 de lei au fost aplicate de polițiștii locali bârlădeni persoanelor fizice și juridice care au încălcat legislația în vigoare în ceea ce privește poluarea Pârâului Valea Seacă. Cele mai multe vizau existența ilegală a canalelor de evacuare a apelor uzate din curțile oamenilor direct în albia pârâului.

În ultimele săptămâni, polițiștii locali bârlădeni au acționat pentru identificarea cetățenilor care au construit ilegal canale de evacuare a apelor uzate în Pârâul Valea Seacă, determinarea lor pentru a le desființa, precum și informarea acestora cu privire la obligația legală de a încheia contracte pentru servicii de furnizare a apei și servicii de canalizare cu operatorul economic autorizat.

Controalele au fost decise după ce, anterior, primarul Bârladului a dispus constituirea unei comisii de verificare a modului în care cetățenii ce locuiesc în zona Pârâului Valea Seacă și a canalelor deschise din oraș respectă obligațiile de mediu și protecția surselor de apă. Respectiva comisie a avut în vedere indentificarea locurilor în care se depozitează abuziv deșeuri în zona de protecție a apelor, precum și descoperirea racordurilor prin care se evacuează apa uzată de pe proprietatea cetățenilor în Pârâul Valea Seacă și identificarea construcțiilor executate ilegal în zona de protecție a Pârâului Valea Seacă și a canalelor deschise. Activitatea a fost coordonată de viceprimărița Ana-Maria Vintilă.

Astfel, în cooperare cu personalul desemnat din cadrul primăriei, un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Apelor Române – Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad – Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui și angajați ai SC Aquavas SA Vaslui, din februarie și până în iulie, au fost efectuate verificări pe albia Pârâului Valea Seacă, începând din cartierul Cotu Negru, de la podul ce leagă străzile Gheorghe Emandi și Plevnei, până în zona centrală, la Podul Pescăriei.

„Au fost descoperite 50 de canale de evacuare construite ilegal. În consecință, au fost întocmite: • 45 de procese verbale de informare a cetățenilor, prin care s-au adus la cunoștință prevederile Legii nr. 241/2006, respectiv art. 31, pct. 14: «Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou înființate»; • 48 de procese verbale de informare, prin care s-au adus la cunoștință prevederile art. 3, pct. 2, din anexa 2 a Regulamentului Serviciilor de Salubritate la nivelul județului Vaslui: «Lipsa contractului pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale cu operatorii licențiați din aria de delegare constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 până la 600 lei». Cu ocazia discuțiilor purtate, au fost prezentate și prevederile art. 21, lit. c din HCLM nr. 22/2002: «aruncarea de materiale, obiecte, cadavre de animale și păsări, deșeuri de orice natură pe domeniul public și privat al municipiului constituie contravenție și se sancționeaza cu amendă de la 500 până la 1.500 lei”, au precizat reprezentanții Poliției Locale Bârlad.

Aceștia au subliniat că polițiștii au luat măsuri împotriva persoanelor care nu au respectat termenul stabilit pentru desființarea canalelor construite ilegal și ecologizarea albiei Pârâului Valea Seacă, în zona proprietăților ce le dețin. În total, au fost aplicate 75 de sancțiuni contravenționale, dintre care 10 avertismente și 65 de amenzi în valoare de 20.900 lei. Dintre sancțiuni, 9 avertismente și 45 de amenzi (valoare 14.100 lei) au vizat nerespectarea HCLM nr. 22/2002 privind stabilirea obligațiilor și răspunderilor ce revin instituțiilor publice, agenților economici, celorlalte persoane juridice, precum și cetățenilor în domeniul gospodăririi Bârladului. Un avertisment și 17 amenzi (valoare 5.500 lei) au vizat nerespectarea HCLM nr. 189/2015 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare pe teritoriul Bârladului. Nu în ultimul rând, 2 amenzi (valoare 300 lei) a vizat nerespectarea Regulamentului Serviciului Public de Salubrizare a Localităților din județul Vaslui emis în 2019 și 2 amenzi (valoare 1.000 lei) – nerespectarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi.

„Primăria Bârlad și Poliția Locală Bârlad solicită cetățenilor să înțeleagă importanța protejării surselor de apă și a mediului înconjurător. Acțiunile de întreținere și salubrizare a zonelor de protecție a surselor de apă din oraș se realizează prin costuri și eforturi foarte mari, fapt pentru care populația este rugată să respecte prevederile legislației referitoare la protejarea mediului. Executarea construcțiilor de orice fel în albiile cursurilor de apă este interzisă. Sunt permise numai acele construcții pentru care există avizul primarului şi al autorităților de gospodărire a apelor”, menționează conducerea Poliției Locale Bârlad.

1 COMENTARIU

  1. Tov, Chelaru de ce nu au amendat pe toți? Ori toți avertisment , ori amendă toți, proștii primesc amendă și apropiații cotizează direct?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.