Autoritățile sanitare, activități pentru prevenirea cancerului de piele

În cursul lunii august, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în colaborare cu asistenții medicali comunitari din județ, organizează activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța protecției solare, în prevenirea cancerelor de piele.

Campania se va desfășura sub motto-ul „Bucuraţi-vă în siguranţă de soare!”, persoanele amatoare de expunerea prelungită la soare indiferent de riscuri fiind sfătuite să folosească pălăria, ochelarii de soare și cremele de protecţie solară, precum și să se hidrateze corespunzător.

Recomandările sunt adresate populației cu atât mai mult cu cât, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană moare de cancer de piele la fiecare 4 minute. Asta în timp ce, la nivel național, peste 1.000 de români sunt diagnosticați anual cu melanom malign, iar aproape o treime dintre aceștia decedează din cauza teribilei maladii.

„Scopul campaniei este reducerea incidenţei cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecţiunilor oculare şi a altor patologii secundare expunerii excesive la radiaţiile ultraviolete. Obiectivul principal al campaniei este creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscul apariţiei afecţiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecţiuni datorate expunerii excesive la soare”, au precizat reprezentanții DSP Vaslui.

La nivel național, campania este cordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Incidența cancerului de piele a crescut constant în ultimii ani. În prezent, la nivel mondial, sunt depistate în fiecare an între 2 și 3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom și 132.000 de cazuri de melanom (conform Organizației Mondiale a Sănătății). Unul dintre factorii de risc pentru cancerul de piele este expunerea prelungită și neprotejată la soare, care poate provoca arsuri solare ce pot duce la apariția melanomului. Arsura solară este o reacție inflamatorie a pielii la efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete (UV) în straturile exterioare ale pielii. Melanina, pigmentul responsabil de culoare pielii, dar și de protejarea acesteia împotriva razelor solare, acționează întunecând / colorând pielea neprotejată expusă la soare. Cantitatea de melanină produsă de fiecare persoană în parte este determinată de genetica fiecăruia, motiv pentru care, în timp ce anumite persoane se bronzează la soare, alții pot suferi arsuri solare”, subliniază oficialii INSP.

„Atât bronzul cât și arsura solară sunt semne de deteriorare celulară a pielii. Pentru persoanele cu mai puțină melanină, expunerea prelungită neprotejată la soare poate face ca celulele pielii să devină roșii, umflate și dureroase și pot duce la complicații, inclusiv apariția cancerului de piele. Chiar și fără prezența arsurilor, expunerea neprotejată la soare crește riscul de cancer de piele. Leziunile pielii se acumulează în timp, începând cu prima arsură solară. Cu cât arsurile solare sunt mai frecvente, cu atât riscul de dezvoltare al cancerului de piele este mai mare”, mai precizează reprezentanții INSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.