Vești bune: Colegiul „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad va fi reabilitat de CNI!

După ani și ani de așteptare, în sfârșit, se pare că imobilul ce adăpostește corpul principal al Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, construit în 1886 și aflat pe Lista Monumentelor Istorice, va fi reabilitat și restaurat cu fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI). Un prim pas în acest sens a fost făcut deja, consilierii bârlădeni aprobând atât actualizarea indicatorilor tehnico-economici, cât și predarea amplasamentului către CNI în vederea realizării investiției în valoare de aproape 40 milioane de lei.

Ieri, 28 iulie, într-o ședință extraordinară „fulger”, consilierii bârlădeni au aprobat, printre altele, și două proiecte de hotărâre ce fac referire la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad. Vorbim despre corpul principal al liceului (C1), construit în anul 1886 și aflat pe Lista Monumentelor Istorice, pentru care autoritățile locale încearcă de ani de zile să obțină finanțare în vederea reabilitării.

Primul vizează „actualizarea indicatorilor tehnico-economici și execuția lucrărilor pentru investiția «Reabilitarea și restaurarea clădirii Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, strada Nicolae Bălcescu nr. 11, municipiul Bârlad, județul Vaslui»”.

Concret, se modifică indicatorii aprobați în luna aprilie, la faza DALI, motivul care a stat la baza inițierii proiectului fiind majorarea prețurilor materialelor de construcție și modificarea normativelor de proiectare. Astfel, așa cum se arată în referatul de aprobare, valoarea investiției va crește de la 30.083.545,62 lei cu TVA la 34.052.309,17 lei cu TVA. Însă nici aceasta nu este valoarea finală a investiției. Întrucât, până acum, nu a fost luată în calcul și dotarea cu obiectele necesare imobilului, aceasta a fost stabilită acum, așa că suma finală aprobată de consilierii locali a fost de 39.114.464,15 lei cu TVA.

În ceea ce privește ceilalți indicatori, este vorba despre: suprafața terenului – 11.387 metri pătrați, suprafața construită a Corpului 1 – 1.125,59 metri pătrați, suprafața desfășurată a Corpului 1 – 2.513,51 metri pătrați, suprafața construită totală – 2.267,45 metri pătrați, suprafața desfășurată totală – 4.341,89 metri pătrați. Din suma totală aprobată, adică 39.114.464,15 lei cu TVA (7.909.261,97 euro), CNI va asigura o finanțare de 37.907.514,35 lei cu TVA (7.665.206,92 euro), restul de 1.209.949,80 lei cu TVA (244.661,66 euro) urmând a fi alocați de la bugetul local.

Al doilea proiect vizează „predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții «Reabilitarea și restaurarea clădirii Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, strada Nicolae Bălcescu nr. 11, municipiul Bârlad, județul Vaslui»”. Asta întrucât resprezentanții CNI au comunicat posibilitatea asigurării finanțării și execuției lucrărilor la acest proiect, după cum se precizează în referatul de aprobare al proiectului.

Astfel, așa cum au votat ieri consilierii, Ministerului Dezvoltării îi va fi predată pe bază de protocol o suprafață de 5.000 metri pătrați din totalul de 11.387 metri pătrați, pentru a se putea asigura și organizarea de șantier. Iar odată finalizată investiția, municipalitatea se obligă să păstreze destinația imobilului cel puțin 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.