Un prim pas spre „Fără penali în funcții publice”

0
762

Dintr-unul dintre județele fruntașe în clasamentul semnăturilor strânse pentru susținerea inițiativei „Fără penali în funcții publice”, dar și din țara în care rezultatele unui referendum – cel pentru reducerea numărului de parlamentar și parlament unicameral, din 2009 – nu sunt respectate nici astăzi, deputatul USR de Vaslui Mihai Botez salută un prim pas în excluderea penalilor din funcții publice înalte: adoptarea de către deputați a proiectului care prevede cacei cu condamnări penale definitive să nu mai poată candida la președinție.

„O victorie, mai degrabă simbolică, a fost înregistrată ieri la Camera Deputaților. A fost votat un proiect care prevede că persoanele care au suferit condamnări penale definitive nu pot candida pentru funcția de președinte”, spune deputatul USR de Vaslui Mihai Botez, care recunoaște însă că chiar și așa lucrurile sunt departe de scopul pe care l-a declarat USR atunci când a luat inițiativa susținerii campaniei de semnături pentru convocarea unui referendum care să facă din sloganul „Fără penali în funcții publice” o realitate a vieții politice și adiministrative românești.  

„Desigur, scopul final este să adoptăm inițiativa de modificare a Constituției „Fără Penali în Funcții Publice”, o inițiativă care are extinde interdicția la toate funcțiile alese. Din păcate, această inițiativă încă se bucură doar de suport verbal, decât practic, fiind ținută la sertar. Sper ca în curând să pot merge la referendumul de votare a inițiativei „Fără Penali”. Până atunci, am mai făcut un pas spre normalitate prin inițiativa de astăzi”, scrie Mihai Botez pe pagina sa de socializare.

Parlamentarul reprezintă un județ clasat pe primele locuri la numărul de susținători, peste 20 de mii, atunci când useriștii au ieșit în stradă pentru a strânge semnături spre convocarea referendumului.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” a aparținut reprezentanților mai multor asociații, ONG-uri și a fost susținuă de partidul Uniunea Salvați România (USR). Potrivit organizatorilor a fost nevoie de 500.000 de semnături ale românilor din cel puțin 21 de județe ale țării, pentru a demara un proiect legislativ de modificare a Constituției, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu poatã fi alese în organele administrației publice locale, în Parlament și în funcția de Președinte al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.