Preșcolarii și elevii din Bârlad și împrejurimi, invitați să marcheze „Ziua Olimpică”

După o pauză de doi ani, duminică, preșcolarii și elevii din clasele I-VIII din Bârlad și comunele limitrofe sunt invitați să se întreacă pe aleile Grădinii Publice Bârlad în cadrul unei noi ediții a Crosului „Olympic Day”. Toți participanții vor primi tricouri și medalii, iar cei care vor urca pe podium vor primi și diplome.

Anual, pe 23 iunie, la nivel internațional se sărbătorește „Olympic Day” (Ziua Olimpică), ce a fost marcată prima dată în 1894, pentru a celebra „nașterea” Jocurilor Olimpice moderne (23 iunie 1894, Sorbonna, Paris). Scopul principal a fost promovarea sportului pe întreg mapamondul, indiferent de vârstă, sex și abilități sportive.

La Bârlad, „Olympic Day” 2022 va fi marcată duminică, 5 iunie, începând cu ora 10.00, în Grădina Publică. Atunci, sunt așteptați să participe cât mai mulți copii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, fete și băieți, din Bârlad și comunele învecinate, pentru a lua parte la Crosul „Olympic Day”. Activitatea este organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vaslui, Academia Olimpică Română – Filiala Vaslui și Clubul Sportiv Școlar (CSS) Bârlad – secția Atletism.

Ca și la edițiile precedente, exceptând anii 2020-2021, când nu s-a organizat din cauza pandemiei, competiția sportivă se va desfășura pe următoarele categorii: preșcolari, clasele I-II, clasele III-IV, clasele V-VI și clasele VII-VIII, feminin și masculin.

„«Olympic Day» este marcată în toată țara, la nivelul fiecărui județ fiind organizate diverse activități sportive în această perioadă a lunii iunie. La bârlad, vom marca această zi pe 5 iunie, când îi invităm pe toți copiii dornici de mișcare în aer liber, de socializare, de întrecere și de voie bună să ni se alăture. Prima cursă va începe la ora 10.00, punctul de start fiind foișorul din Grădina Publică. Deocamdată nu am stabilit pe ce distanțe se va alerga. Vom stabili atunci, în funcție de numărul de participanți, însă nu vor fi distanțe prea mari, ca să poată termina toți copiii cursa. Toți copiii vor primi tricouri inscripționate cu «Olympic Day» și medalii, iar ocupanții locurilor I, II și III de la fiecare categorie vor primi și diplome. Tricourile le vor fi înmânate la start, pentru a alerga îmbrăcați cu ele, iar medaliile le vor fi înmânate la sosire”, ne-a declarat profesorul Lucian Bolgar, antrenor în cadrul secției de Atletism a CSS Bârlad, care va veghea la buna desfășurare a crosului.

Pe 23 iunie, dată la care s-a înființat Comitetul Internațional Olimpic în anul 1894, se celebrează în întreaga lume „Ziua Olimpică”, proiect desfășurat la nivelul tuturor Comitetelor Naționale Olimpice. „Ziua Olimpică” este marcată anual, începând cu anul 1948. Din anul 1972, Comitetul Olimpic Român (actualmente Comitetul Olimpic și Sportiv Român), s-a alaturat acestei idei, organizând „Săptămâna sporturilor olimpice”.

Începând cu anul 1991, Academia Olimpică Română, prin cele 48 de filiale (42 de filiale județene și 6 pentru sectoarele din București), se ocupă de organizarea anuală a „Lunii Olimpice” în perioada 23 mai – 23 iunie. Sub egida ei, se desfășoară diferite acțiuni care au drept scop principal dorința de angrenare a unui număr din ce în ce mai mare de participanți în practicarea exercițiului fizic în spirit olimpic.

Cele mai populare și îndrăgite manifestări din „Luna Olimpică” sunt Crosurile „Ziua Olimpică”, ce se desfășoară pe distanțe variabile de la un oraș la altul și sunt destinate tuturor categoriilor de vârstă: copii, tineri, adulți, vârstnici și persoane cu dizabilități, atât feminin cât și masculin. În fiecare an, înainte de start, în cadrul ceremonialului olimpic, se citește mesajul președintelui Comitetului Internațional Olimpic.

În România, Comitetul Olimpic și Sportiv Român prin Academia Olimpică Română acordă tuturor participanților la Crosul „Ziua Olimpică” tricouri și medalii „Olympic Day” precum și diplome de participare semnate de președintele Comitetului Internațional Olimpic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.