Parlamentul a decis: 24 iunie e „Ziua Iei”!

0
574

Deși, în România, se sărbătorește de ani buni „Ziua Internațională a Iei” sau „Ziua Universală a Iei”, abia acum Parlamentul a adoptat o lege pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”. Mai precis, este vorba despre Legea nr. 184 din 21 iunie 2022, publicată deja în Monitorul Oficial nr. 608 din 21 iunie 2022, ce va intra în vigoare exact pe 24 iunie 2022.

„Se instituie ziua de 24 iunie ca «Ziua Iei». Cu prilejul «Zilei Iei», pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea iei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a iei”, se prevede în Legea nr. 184/2022.

Trebuie spus că, pe 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor cu numele de Sânziene sau Drăgaica. Însă, din anul 2013, la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, în fiecare an, la aceeași dată, marcăm „Ziua Internațională a Iei”. Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și a dacilor.

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23/24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul. În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul Soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor.

Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă ori, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coronița aluneca spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Drăgaica este un ritual de origine agrară, practicat pe 24 iunie în Moldova, Muntenia și Oltenia, în preajma solstițiului de vară. Ritualul vizează prosperitatea și protecția culturilor, mai ales de cereale. Tradiția cere ca în această zi nimeni să nu lucreze pentru că în această zi este cap de vară, iar Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Drăgaica se sărbătorește printr-un dans făcut de un grup de 5-10 fete, din care una este aleasă ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un voal pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare, iar la popasuri, în special la răscruci, fetele se așează în cerc, cântând și executând un dans săltat, ale cărui mișcări desenează o cruce. Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.