O nouă ediție a Școlii de vară „Descoperă Universul!” îi așteaptă pe astronomii amatori

Peste doar câteva zile, Observatorul Astronomic din Bârlad organizează cea de-a X-a ediție a Școlii de vară de Astronomie „Descoperă Universul!”. Timp de patru zile, participanții înscriși vor putea asista la cursurile teoretice, la observațiile solare și ale obiectelor de tip „deep sky”, dar și la prezentări inedite susținute de membrii Astroclubului „Perseus”.

În intervalul 6-9 iulie, Observatorul Astronomic și Astroclubul „Perseus” al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad organizează, pentru al zecelea an consecutiv, Școala de vară de Astronomie „Descoperă Universul!”. Excepție a făcut anul 2020, când, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de SARS-CoV-2, manifestarea nu a putut avea loc. Această activitate este principalul program educațional din cadrul serviciului de astronomie al instituției ce se desfășoară, în fiecare an, în perioada verii. Prezentările se vor desfășura după un program bine stabilit.

Începând cu după-amiaza zilei de miercuri, 6 iulie, și până sâmbătă, 9 iulie, între orele 19.00-21.30, se vor desfășura cursuri teoretice de astronomie, concursuri și experimente, iar după ora 21.30, cursanții vor participa la observații astronomice. Activitatea se va desfășura în aer liber, pe terasa Observatorului Astronomic, aflat la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235. Excepţie va face ziua de sâmbătă, când se vor organiza şi observaţii solare (între orele 11.00-13.00) şi un spectacol de planetariu (între orele 14.00-15.00).

Potrivit programului stabilit deja, miercuri, de la ora 19.00, va avea loc deschiderea oficială a Școlii de vară, iar la ora 19.15, prezentarea „Eclipse”, susținută de Maria Surugiu. În următoarele zile, vor fi prezentate filme documentare și se vor organiza sesiuni de observații astronomice. De asemenea, vor fi susținute prezentări precum „Modelarea fizică a atmosferei terestre”, „Zece minute de ştiinţă. De ce cerul este albastru?”, „Cerul de vară. Principalele constelaţii, stele şi obiecte deep sky”, „Zece minute de ştiinţă. Expansiunea Universului”, „Materia întunecată”, „Omul în spațiu. Considerente medicale”, „Meteori şi Meteoriţi”, etc.

„Şcoala de vară de Astronomie reprezintă un bun prilej pentru promovarea şi popularizarea astronomiei în rândul tinerilor, elevilor şi a publicului larg. Timp de patru zile, membrii Astroclubului «Perseus» vor susţine cursuri pentru o gamă variată de public (elevi, liceeni, studenţi, etc.), adaptate pe înţelesul tuturor. Cei care vor prezenta se numesc lectori şi majoritatea dintre ei sunt membri în Astroclubul «Perseus» al Muzeului «Vasile Pârvan» Bârlad. La finalul Şcolii de vară de Astronomie, toţi cursanţii vor primi diplome de participare. Înscrierile se vor desfăşura online, pe site-ul muzeului, la următorul link: https://muzeulparvan.ro/event/scoala-de-vara-de-astronomie-2022/. Prezenţa la activitate nu presupune costuri!”, ne-a declarat muzeograful Ciprian Vîntdevară, organizatorul școlii de vară.

Sâmbătă, 9 iulie, la ora 21.00, va avea loc festivitatea de încheiere a școlii de vară de astronomie, în cadrul cărei se va face un sondaj de opinie, se vor exprima concluziile și se vor acorda diplome de participare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.