Medicii de familie din mediul rural, „specie” pe cale de dispariție

0
448

La mijlocul acestei luni, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a trimis o solicitare către universităţile de Medicină şi Farmacie, filialele Colegiului Medicilor şi Asociaţiile Medicilor de Familie, cerând sprijin pentru informarea şi îndrumarea medicilor de familie spre a ocupa posturile vacante de medic de familie din opt comune în care nu mai funcționează cabinete medicale de ani de zile. Problema asistenței medicale în mediul rural este una națională, 424 de localități neavând medici, fără posibilități de rezvolvare, ci de agravare: peste jumătate din medicii existenți au peste 61 de ani, se vor pensiona, iar în locul lor nu are cine să vină.

„Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”, avertizează Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, odată ce, la nivel național, se vorbește din nou despre marea problemă a asistenței medicale în mediul rural.

Cu o situație foarte delicată, însă nu cea mai gravă din țară, a medicilor de familie în mediul rural, județul Vaslui s-a aflat în centrul acestei discuții după ce, la mijlocul acestei luni, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a trimis o solicitare către universităţile de Medicină şi Farmacie, filialele Colegiului Medicilor şi Asociaţiile Medicilor de Familie, cerând sprijin pentru informarea şi îndrumarea medicilor de familie spre a ocupa posturile vacante de medic de familie din opt comune în care nu mai funcționează cabinete medicale de ani de zile.

Localități precum Băcești, Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Grivița, Iana, Ibănești, Mălușteni, Pușcași, Tutova, Voinești și Murgeni au nevoie disperată de medici de familie. 

În ciuda tuturor eforturilor DSP Vaslui, problema nu merge către o rezolvare, ci spre o și mai mare agravare, atât în județul Vaslui, dar și la nivel național. „Medici de familie tineri avem foarte puțini, iar medici pensionari sunt tot mai mulți. Noi îi apreciem că doresc să continue activitatea, având în vedere că nu au cui să predea această activitate și nu pot lăsa populația fără servicii medicale primare”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Potrivit datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, din numărul total de 377.763 persoane aflate pe listele medicilor de familie, în mediul urban erau înscrise la medicii de familie, la începutul anului, un număr total de 174.103 persoane asigurate și neasigurate (46,09%), iar în mediul rural, 203.660 persoane asigurate și neasigurate (53,91%). În 2021, din numărul total de medici aflați în contract cu CAJS Vaslui, 70 se află în mediul urban, iar 68 în mediul rural.

„Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”

Afirmațiile Mihaelei Vlada au fost întărite zilele acestea de declarațiile lui Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care a arătat că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie, în timp ce în peste 1.000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit. Dar cea mai mare problemă este îmbătrânirea doctorilor, care anunță o catastrofă națională. Daniel Coriu spune răspicat că peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, pentru că peste jumătate din medicii existenți au peste 61 de ani și se vor pensiona în câțiva ani, în vreme ce medicii tineri, absolvenți refuză să intre în sistem, preferând mai ales străinătatea. Iar Daniel Coriu concluzionează: „Toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante, dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic”. „Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie, au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie. Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această… baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic. Şi ca să vedem câţi intră în sistem, sub 35 de ani au numai 2,2 %. Deci practic foarte curând aceasta ar trebui să devină o problemă de strategie naţională, ce dorim, ce se va întâmpla cu medicina primară. Autorităţile, Guvernul trebuie cumva să înţeleagă această necesitate, această problemă şi să o rezolve”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu pentru News.ro.

„Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede. Sunt deja studii care arată că, dacă ai un medic de familie şi îl ai de mult timp, de 15 ani de exemplu, trăieşti mai mult şi eşti mai sănătos pentru că este un medic care te cunoaşte foarte bine şi te îngrijeşte mai bine. Aceasta va fi urmarea, speranţa de viaţă va scădea foarte mult şi toate topurile acelea cu suntem locul 1 la cancere, la bolicardiovasculare… vom continua să fim în top”, spune și dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.