Invitație la cicloturism: Descoperim județul Vaslui pe bicicletă

Vineri, 3 iunie 2022, a avut loc online conferința de lansare a proiectului „Cu bicicleta pe drumuri de poveste”, în prezenta doamnei Irina Sadici, coordonator proiect din partea GAL Podu Înalt, Ioan Crețu – responsabil proiect din partea GAL Valea Racovei, și Ovidiu Parau – responsabil proiect din partea GAL Movila lui Burcel. Cele trei GAL-uri vasluiene au realizat o rețea de 21 de trasee cicloturistice în mai bine de jumătate din județul Vaslui.

Cu diferite tematici si diferite grade de dificultate, traseele însumează peste 1.000 km care parcurg cărări, drumuri sătești, județene, drumuri forestiere etc. Acestea conectează 105 obiective de patrimoniu cultural, de mediu, dar și ferme sau întreprinderi mici care oferă servicii sau bunuri cicloturiștilor ce le trec pragul.

Irina Sadici a povestit cum a venit ideea proiectului, cum a inițiat proiectul și cum a fost realizat și depus pentru a primi sprijin prin măsura 19.3 „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale GAL”. Fiecare din cele trei GAL-uri au obținut sprijin pentru investițiile necesare în proiect, panouri de informare, aplicații pentru mobil pentru sistemele Android și IOS, câte 10 biciclete pentru fiecare GAL, un UTV util pentru întreținerea și curățarea traseelor. Aplicațiile Android și IOS pot fi descărcate din magazinele de aplicații pentru cele două sisteme sau accesând pagina de internet www.pedrumuridepoveste.ro. Procesul de implementare a proiectului a fost unul destul de dificil în primul rând datorită situației pandemice, dar și datorită noutăților aduse prin proiect, a timpului necesar identificării tuturor partenerilor interesați și a procesului îndelungat de cartografiere a tuturor celor 21 de trasee. Inițial, au fost identificate peste 160 de obiective, printre care peste 40 de biserici de lemn, mănăstiri, conace, arii protejate, arbori seculari, muzee sătești etc. și 105 dintre ele sunt în prezent conectate prin cele 21 de trasee.

Ovidiu Parau a explicat că elaborarea panourilor de informare a necesitat mult timp și o documentare temeinică, fiecare biserică de lemn, spre exemplu, având o istorie foarte frumoasă, dar și particularități arhitectonice ce le impun ca adevărate bijuterii ale patrimoniului rural al județului Vaslui: „Dintre bisericile de lemn putem enumera biserica Mănăstirii Pârvești, cea din Zăpodeni, de la Mănăstirea, comuna Delești, de la Gologofta – comuna Ivănești, bisericile de lemn din comuna Gârceni etc. Obiective cu o mare însemnătate, importante repere ale județului Vaslui mai sunt Teiul Secular de la Fundu Văii, comuna Poienești, care are 670 de ani, fiind cel mai bătrân din România, Situl Arheologic Poienești, Conacul Mareșalului Constantin Prezan, de la Schinetea, comuna Dumești, Movila lui Burcel, Podul Doamnei, Podu Înalt, Mănăstirile Florești, Pârvești, Moreni etc.”.
Ioan Crețu a subliniat că procesul a fost atâ unul de execuție, cât mai ales de învățare și de specializare în domeniul traseelor cicloturistice: „Pe lângă poveștile frumoase și legendele locale pe care le-am cules de-a lungul traseelor și de-a lungul celor aproape doi ani de implementare a proiectului, realizarea celor 21 de trasee a presupus și identificare sau gândirea unor povești care leagă obiectivele din fiecare traseu. Dacă la traseul „Aici a început România Pitorească” (traseu ce pornește de la locul nașterii marelui scriitor Alexandru Vlahuță) filosofia din spatele traseului a fost ușor de identificat datorită peisajelor superbe pe care acesta le parcurge pe Valea Similei și a Racovei, locurile acestea fiindu-i inspirație și scriitorului care mai târziu avea să scrie bine cunoscuta „România Pitorească”, la trasee precum „Drumul Troițelor” sau „Cărări prin istorie”, tematica și poveștile s-au scris în jurul obiectivelor și a legendelor adunate de la localnici sau de la istorici. Recomand tuturor parcurgerea acestor trasee, pentru că vă vor face mândri de județul nostru, conștientizând bogățiile pe care le avem la doi pași de noi. Așa s-a întâmplat și cu tinerii ce au participat la primele ture organizate cu cele 30 de biciclete puse la dispoziție prin proiect, pe care le-am ghidat personal în cele mai multe din cele 41 de comune. Nu cred că a fost tură în care, descoperind bogățiile din comunele lor, despre care au aflat mai multe informații, tinerii să nu fi fost plăcut surprinsi. Un aspect important e că cicloturismul îți hrănește setea de a descoperi, sportul pe două roți, îmbinat cu vizitarea unor locuri noi și interesante fiind reteta perfectă pentru relaxare și petrecerea timpului liber. Proiectul nostru îți hrăneste setea de cunoaștere prin simpla parcurgere a traseelor și vizitarea obiectivelor. Trebuie să spun că, pe lângă senzațiile de bucurie și de fericire, au fost și momente în care am simțit durere, văzând locuri unde satul vasluian se află în degradare sau sate părăsite precum este la Dealul Secării, comuna Poienești. Nu ai cum să nu te gândești la istoria acelui loc și la nevoile care i-au îndepărtat de obârșie pe cei ce cândva au locuit sau s-au născut în acel sat.”

De la mic la mare, de la începător la avansat, organizatorii vă invită să vizitați de la trasee lejere, care încep de la 18 km, până la trasee ce parcurg 60 km, iar cei mai antrenați dintre cicloturiști pot parcurge și trasee legate ce depășesc în total 180 km. Puteți parcurge traseele instalând aplicația pusă la dispoziție sau chiar ghidându-vă după panourile și indicatoarele amplasate în teren.

Spor la pedalat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.