În sfârșit, a început execuția noului Ambulatoriu al spitalului bârlădean!

0
1131

La o lună de la organizarea de șantier, constructorii care au câștigat licitația au demarat, în sfârșit, lucrările la investiția „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad”. Proiectul are o valoare de peste 18,2 milioane lei cu TVA, trebuie să fie gata până în octombrie 2023 și presupune nu doar contruirea unei noi policlinici, ci și dotarea cabinetelor cu mobilier și aparatură medicală, inclusiv cu un RMN și ecografe de ultimă generație.

Reprezentanții municipalității bârlădene au anunțat, zilele trecute, că au fost demarate lucrările ce vizează investiția „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad”. Adică la o lună după ce constructorii care vor executa lucrările, în speță Asocierea Katar Konneg SRL din Negrești (leader) – Gruppo GE.DI. din Altamura, Italia (ofertant), au început organizarea de șantier. Potrivit contractului semnat la începutul lui martie și care are o valoare de 15.299.084,27 lei (adică 18.205.910,28 lei cu TVA), proiectul trebuie implementat până în luna octombrie 2023.

După cum precizează reprezentanții primăriei, nouul Ambulatoriu de specialitate (policlinică) va avea dotări moderne, din care nu vor lipsi un aparat RMN, computerul tomograf și ecografe de ultimă generație.

„Este pentru prima dată când spitalul public va avea propriul RMN, dar și o construcție separată pentru Ambulatoriu, cu încăperi multiple, spațioase, în care pacienții vor putea fi consultați în condiții civilizate, cu respect pentru intimitatea și nevoile lor”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Obiectivul de investiție prevede realizarea următoarelor lucrări principale: construcția unei noi clădiri (demisol, parter și etaj); asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în clădire prin construcția și dotarea rampelor speciale de acces; dotarea ambulatoriului cu echipamentele moderne necesare îndeplinirii activității medicale și amenajarea acestuia la un nivel corespunzător; realizarea finisajelor interioare cu materiale ce îndeplinesc exigențele de igienă și sanitare specifice pentru desfășurarea activității medicale în bune condiții; realizarea căilor de acces auto și pietonale; realizarea racordului la rețeaua locală de alimentare cu apă; realizarea instalațiilor electrice, termice și sanitare; dimensionarea spațiilor vitrate, pentru asigurarea ventilării și iluminatului natural; aplicarea prevederilor obligatorii pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare și a autorizației pentru securitatea la incendiu; amenajarea parțiala a terenului; etc.

Noua clădire va fi ridicată pe terenul pe care, în ultimii ani, a fost amplasat Pavilionul Administrativ al spitalului, adică pe spațiul dintre parcarea unității medicale și Secția Medicină Internă Cronici. Imobilul va avea o suprafață construită de 709 metri pătrați, o suprafață construită desfășurată de 1.939 metri pătrați, va fi construită pe trei nivele (demisol, parter și etaj) și va avea 11 locuri de parcare.

La demisol vor fi amplasate cabinete de consultații imagistice dotate cu ecografe, computer tomograf, RMN. Parterul va găzdui cabinetul de consultații ORL, cel de Ortopedie (cu sala de ghipsare), cabinetul de Planificare Fmilială, de Oftalmologie, de Recuperare Medicală, sală de terapie pe aparate, de masoterapie, cabinet de electroterapie. Etajul va fi destinat cabinetelor de Chirurgie, de Chirurgie Plastică (plus sala de mici intervenții), Ginecologie, Gastroenterologie, de Urologie (plus laborator), de Endoscopie. Vor exista, de asemenea, spații de pregătire a pacienților, de dezbrăcare, de odihnă a acestora (în urma unor tratamente).

Investiția este finanțată cu fonduri UE în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Obiectivul specific 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate, Operațiunea A – Ambulatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.